måndag 24 februari 2014

En måste ju skriva lite om bokrean...

Som jag redan skrivit på twitter så är jag nog tvungen att göra slut med bokrean snart. Förr var det ju en riktig happening ju! Jag hämtade broshyrer, skrev listor, förbeställde det jag verkligen inte ville missa. Och viktigast av allt - jag köade traditionsenligt upp vid midnatt för att kunna fylla en sån där specialpapp-påse med finfina fynd.

Men nu har bokrean förlorat sin magi och det känns inte lika kul längre. Och så gott som allt finns ju redan i pocket och till och med då billigare än bokreapriserna. Därav det stundande uppbrottet. Men jag måste vänta lite, kanske till och med längre än jag först tänkt... För... jag har ju hittat en del titlar som jag verkligen vill ha. Expeditionen: min kärlekshistoria av Bea Uusma t.ex. Som jag har trånat efter den sedan den släpptes (jag har ju en förkärlek till vidsträckta ödelandskap med snö och is, polarnätter etc etc). Men även engelska böcker för 19 kr styck gjorde att jag var tvungen att köpa tio. Ja alltså ni märker ju, klickfingret är igång igen. 


Men nevertheless. Vi måste göra slut, bokrean och jag. Men som sagt, kanske inte riktigt än. Vi kan väl se vad den har att erbjuda nästa år...!

söndag 23 februari 2014

Tre lästa

Ibland bara måste man av David Levithan
En helt underbar bok om Paul och hans vänner och pojkvänner. Staden Paul bor i och dess invånare är i näst intill alla avseenden (förutom ev några superreligiösa människor) fruktansvärt toleranta och där finns en acceptans för ALLA människor. Det verkar inte vara några som helst problem för homosexuella eller transor att leva som de vill (utopi, inte sant, men man kan ju önska). Paul träffar Noah men samtidigt börjar Pauls ex Kyle intressera sig för honom igen... Det är lättsamt även om den är allvarlig och lite hjärtekrossarjobbig emellanåt. Levithan är en författare att räkna med!




Härskarinnan av Tiffany Reisz
Härskarinnan är sista delen i The Original Sinners-serien som handlar om erotikförfattarinnan Nora Sutherlins liv och leverne. I slutet av tredje boken blir hon kidnappad och tredje boken handlar om hur Søren, Kingsley, Wes och de andra gör allt för att hitta henne. Själv "underhåller" hon sin kidnappare med berättelser ur sitt liv för att undvika att råka mer illa ut, och att förhala det som verkar oundvikligt. Serien har gått från att vara böcker med tyngdpunkten på det erotiska till att faktiskt innehålla mindre och mindre sex. Bra där! Sen ska jag väl inte säga att jag är helt nöjd med slutet, but well... man kan inte få allt.




En pojkes egen historia av Edmund White
En coming-of-age av annorlunda snitt då det är en självbiografisk roman om en pojke som växer upp samtidigt som han försöker komma underfund med sin egen sexualitet. Redan i ung ålder börjar han testa sina egna gränser och märker ganska snabbt att han är homosexuell. Jag är inte helt övertygad, jag gillar den inte så mycket. Sorry.

Om att vilja vinna en gnuggis...

För första gången är jag med i en tävling om en bok men inte för bokens skull. Bokpalt tävlar ut ett exemplar av Garp och hans värld i nyutgåva med supercoolt omslag. Man får också med en gnuggtatuering. Boken har jag faktiskt redan, men gnuggisen - det är den jag är ute efter... Hon är knäpp, tänker ni nu. Vill hon inte ha bokjäveln? Nu är det så här att jag är ute efter gnuggisen för att kunna vara med i en annan tävling där man kan vinna en riktigt tatuering. Så jag tänker så här: om de fina Bokpaltarna väljer mig som vinnare (trots min lama motivering) ger de ju mig möjligheten att vinna en annan finfin vinst. Hey - de kan till och med ge boken till en annan vinnare. Delad glädje är dubbel glädje... eller nåt.

SEN SKULLE DET VISST VARA NÅT MED VERSALER OCH FJÄSK OCH SÅ <3 <3 <3 

onsdag 19 februari 2014

Förr eller senare exploderar jag/The fault in our stars av John Green

Nu är det ett år sedan jag läste The fault in our stars i en poolbar på Bali, drack champagne och storgrät. Fulgrät, ni vet. Fanihelvete vad bra den är! Jag var så tagen att jag inte kunde skriva om den då. Sen kom det sig att jag använde den i slutet av vårterminen med niorna och läste om den flera gånger. När den svenska utgåvan, Förr eller senare exploderar jag, kom i pocket beställde jag in den i klassuppsättning och just nu håller vi alltså på att läsa den med niorna. Det är så underbart att komma ner till niornas hus för varje dag möts man av kommentarer om boken*. Eller någon som gråter. Eller någon som är arg pga "Hur kan du välja den här den är ju förfärligt sorglig. Men så BRA!"

Den är ju förfärligt sorglig. Men samtidigt fin, lycklig, hopplös men ännu hellre hoppfull. För er som har missat denna bok kan jag berätta att vi får träffa Hazel Grace. Hon har cancer som inte går att bota. Men hennes tillstånd är ganska stabilt och oförändrat. Hon börjar gå till en stödgrupp för ungdomar som har eller har haft cancer. Och där träffar hon Augustus Waters. Stjärnfall och fyrverkerier, trumpeter och fanfarer - vilken kille! 

Jag läser ju av princip inte om böcker men nu är jag nog uppe i tionde läsningen av John Greens underbara bok. Han skriver så bra. Hans förmåga att ta ett allvarligt och hemskt ämne och göra det till århundradets kärlekshistoria är helt enastående. Det är sorgligt, visst, men samtidigt skrattar man högt åt vad som nästan kan nämnas som dråpligheter. Som det där med gungställningen t.ex. John Green lär mig också mycket om mig själv. Jag är ju lite rädd för döden (min egen men i synnerhet andras) men när jag läser boken kan jag känna att det går ändå. Det kan visst finnas en gnutta hopp i allt det bedrövliga och sorgliga när en människa lämnar oss. 

Jag vill verkligen att ni läser den. Jag lånar gladeligen ut mitt engelska eller svenska ex till den som vill läsa. Avfärda inte den som en simpel "ungdomsbok" - den är så mycket MYCKET mer! Så snälla läs - och återkom med dina tankar...





*Det är boktips till ungdomar jag ska jobba med! Skolbibliotekarie! Hej plugg och ny karriär!

tisdag 18 februari 2014

Fem frågor om böckerna i min bokhylla.

Ugglan & Boken taggade mig att svara på fem frågor om böckerna i min bokhylla och jag är inte sen att hänga på!

1. En bok jag inte läst ännu men verkligen ser fram emot.
Eh... jag har ju alldeles för många olästa böcker i bokhyllan. Men jag ser verkligen fram emot att läsa Illyria av Elisabeth Hand. Även Looking for Alaska av John Green och Jag, en av David Levithan lockar.

2. Den bästa boken jag har hemma.
Jag kan inte svara på det. Det går bara inte. Tänk på alla fantastiska böcker vars titlar jag inte räknar upp. (Men om jag viskar kan jag ju ta The fault in our stars, Eleanor & Park, TATUH-trilogin bland många andra...)

3. En bok jag önskar varit bättre och som kanske var lite onödig att köpa.
Den har förekommit förr i sådana här sammanhang men det är lätt Spöa döden av Josh Bazell. Skitdålig.

4. Någon bok som jag var jättepepp på när jag köpte den men som bara blivit stående. 
Splintered av A.G. Howard och The Farm av Emily McKay är bara några av många.

5. En bok jag köpt mest för att den hade vackert omslag.
Ha ha ha ha ha ha ha! Tillåt mig gapskratta. För jag är en riktig sucker för omslag och köper lätt böcker pga omslaget. Det är ju halva grejen. Jag tror att det är riktigt lätt att kränga en halvbra bok med ett fantastiskt omslag till mig. Ett exempel är Penguin Classics Deluxe Edition av We have always lived in the castle av Shirley Jackson. Som ju iofs visade sig vara ganska bra. Ni kan läsa mer om min omslagsmani här.


Nu är ju tanken att jag ska tagga någon annan och jag är ju alltid så dålig på det och skriver alltid "den som vill kan hänga på". Och det tänker jag göra den här gången också. Den som vill kan hänga på! Men. Jag vill gärna veta vad Bokpalt-pojkarna har att säga om sina bokhyllor så om de har en stund över bland inspelning och stadsvandring får de gärna svara. Och ni andra bör ju lyssna på deras pod om ni inte gjort det!

Dag 17 – Favoritcitat från din favoritbok

Ok, ett citat från min favoritbok. Det får bli ett citat från min nyaste favoritbok som inte förekommit på min fav-lista innan: Eleanor & Park.
Han stoppade pennan i fickan. Sedan tog han hennes hand och höll den mot bröstet ett litet tag. Det var det finaste hon hade kunnat drömma om. Hon fick lust att föda hans barn och donera båda sina njurar till honom.
ur Eleanor & Park av Rainbow Rowell


Men vi kan ju inte sluta där eller hur?! Vi kör några andra favoriter:
Det kom andra dagar. Det blev lättare att vara Pascal och Olivia, och vi kunde börja sjunga på vänskapen igen. Så sjöng gjorde vi, skrålade och hittade på egna verser.
 ur Nattsagor för sömnlösa av Johanna Wester

Alltså, Gud, vad fan?
ur Den femte vågen av Rick Yancey


Och för att jag antagligen exploderar om jag inte tar med det här:

I want more numbers than I’m likely to get, and God, I want more numbers for Augustus Waters than he got. But, Gus, my love, I cannot tell you how thankful I am for our little infinity. I wouldn’t trade it for the world. You gave me a forever within the numbered days, and I’m grateful.
ur The fault in our stars av John Green

Att läsa med penna, jag menar smartphone, i hand.

Emellanåt uppmanar jag eleverna att läsa med pennan i hand. Att skriva ner det som händer i huvudet när de läser, tankar, citat - ibland för vi regelrätt läslogg med olika uppgifter. Jag är själv inte den sorten som läser med pennan i högsta hugg, jag vet däremot många som gör det. Inte minst märks det ju i biblioteksböcker...

Men. Jag har kommit på att jag läser med min iPhone i högsta hugg. Det är inte alltid det behövs men allt oftare och oftare. Istället för att läsa en bok och lämnas undrande när det kommer till personer, händelser, musik, annan litteratur som nämns i texten kan jag få en djupare förståelse för det författaren vill berätta. Och jag lär mig så mycket, hittar så mycket bra ny litteratur (i synnerhet poesi), tonvis med bra musik och mycket mycket mer. Att plocka upp telefonen och knappa in en artist på Spotify, googla en författare eller slå upp ett nytt ord tycker jag inte stör, det känns naturligt och funkar bra för mig. Jag gör det inte hela tiden men ganska ofta. Och igen - så mycket rikare mitt liv blir med alla dessa nya (och gamla) bekantskaper!

Nu läser jag Eleanor & Park av Rainbow Rowell och jag har under de tidiga morgontimmarna idag använt telefonen ganska många gånger. Boken har låtit mig lyssna på The Smiths och Joy Division, fått mig fundera över en alternativ tolkning av Romeo & Julia och jag har slagit upp både e.e. cummings och Shel Silverstein. Boken i fråga är för övrigt så SÅ bra!



onsdag 12 februari 2014

Vi måste prata om Lang Leav!


Herrejävlar - jag är helt blown away av denna människas förmåga att uttrycka sig i ord och bild. Lang Leav. Hon sätter ord på i stort sätt allt jag känner eller någon gång har känt och kanske till och med saker som jag kommer känna i framtiden. Det är helt underbart! Små korta dikter med så enormt mycket innehåll. Mycket kärlek och en del smärta. Har någon annan läst? Vad tycker ni? Jag tycker att det är smått magiskt i all sin enkelhet och vanlighet. Det är inga speciella händelser eller ovanliga känslor som speglas. Helt enkelt bara sådant som de allra flesta upplevt. Som jag älskar detta! Jag kommer med all säkerhet att återkomma till denna briljans. Under tiden ger jag er "Art and books" - berättelsen om mitt (och ert, #boblmaf) liv:


Och för allt detta underbara, briljanta, magiska har jag en fd elev att tacka. Du vet vem du är - och du är helt underbar du också!

måndag 10 februari 2014

Dag 15 – Favoritkaraktär: manlig/Dag 16 – Favoritkaraktär: kvinnlig

Bild hittad här.

Okej, favoritkaraktärer. Jag älskar Harry Potter och han kan ju tänkas vara en favorit. Men han slås nog av en del andra, typ Travis i Beautiful Disaster pga att jag har en major crush i honom. Men vi får inte glömma Augustus Waters. Åh åh åh - Gus! Han måste ju vara den finaste killen någonsin. (Pratade precis med en elev som storgrät - hon hade kommit till kapitel 21 i Förr eller senare... Ja ni fattar ju!).

När det kommer till kvinnliga favoritkaraktärer måste jag nog säga Katniss Everdeen. Och Hermione Granger. Och Deuce i Enclave som jag läser just nu. Jäkligt riviga, starka tjejer som inte. tar. nån. skit. 


Dag 13 - Din favoritförfattare/Dag 14 - Favoritbok av favoritförfattare

Så många val. Så många bra författare. Men jag läser (eller håller på att beta av) allt av John Ajvide Lindqvist, John Green, Sophie Kinsella, Lauren Oliver, Jonas Gardell, Jennifer McMahon, Adele Parks, Sofie Sarenbrant, Maggie Stiefvater, Jenny Valentine och många många fler....

Min favoritbok av någon av dessa favoritförfattare är Förr eller senare exploderar jag (jag vet att jag kan verka smalspårig nu men den är ju så nedrans bra) av John Green. Men Delirium-trilogin avLauren Oliver är finemang den med. Vi får inte heller glömma Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist, eller ännu hellre Människohamn av densamme. Ja, ni ser, hur många val som helst...

torsdag 6 februari 2014

Dag 12 – En bok som du brukade älska

Det finns nog ingen bok som jag brukade älska som jag inte fortfarande har starka känslor för. Vissa böcker fastnar och släpper aldrig taget. Men visst finns det böcker som svalnat något i takt med att åren går. Jag minns till exempel att jag hade en enorm hang-up för Judith Krantzs, Danielle Steeles och Barbara Bickmores böcker en period i tidig ungdom - speciellt Princess Daisy som lästes om och om igen. Den tror jag inte att jag älskar lika mycket om jag läser den så här drygt 20 år senare...

Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt

Det har varit mycket aids på sista tiden. Många diskussioner om sjukdomen och homosexuella. Vi har jobbat med Gardells TATUH-serie med niorna och det har gått både upp och ner. Några har väldigt svårt för ämnet och ännu svårare att konstruktivt diskutera sina åsikter. Åsikter som man blir lite mörkrädd av...

Jag ska villigt erkänna att jag köpte Tell the wolves I'm home pga #boblmaf -hysterin och sedan har den stått i hyllan. Men sen vann jag den svenska översättningen, Låt vargarna komma, från forna X Publishing (numera finns titlarna hos (Gilla Böcker) och den är numera utläst. Jag hade verkligen ingen aning om att den handlade (delvis) om aids. Vilket först gjorde mig trött, pga av allt jag tidigare räknat upp. Jag behövde en paus från sådant kände jag. Men när jag fortsatte läsa blev den ju bara bättre och bättre. Sjukdomen är både superviktig för berättelsen men samtidigt är det ju inte det den handlar om.

Vi möter June Elbus, 14 år,  vars morbror och gudfar Finn dör i aids. Det är mycket hysch hysch kring hans död (och hans liv för den delen) och speciellt Junes mamma har mycket svårt att tala om sin bror. June blir kontaktad av Toby, Finns "speciella vän", och de inleder någon typ av relation och blir vänner. Men det är komplicerat för en fjortonåring - att inte veta vilka känslor som är okej, att inte riktigt veta om det man kände för sin morbror var okej eller ens på riktigt. Speciellt då också när man börjar bry sig om sin morbrors "mördare" - som resten av familjen kallar Toby. Det är en coming-of-age-roman som bitvis är tragisk och sorglig men som ljusnar mot slutet. Mamman i familjen spelar i det dolda en stor och viktig roll och jag tycker eventuellt inte så bra om henne.

Låt vargarna komma är en fruktansvärt välskriven debutroman och den har fått ett oändligt antal utmärkelser, priser och stipendier. Med rätta, för den är väldigt bra. Kanske inte helt når upp till hyperhajpen enligt mig, men nevertheless en skitbra bok!


Titel: Låt vargarna komma
Originaltitel: Tell the wolves I'm home
Författare: Carol Rifka Brunt
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 420
Genre: Roman, coming of age
Utgivningsår: 2013
Förlag: X publishing
Format: Danskt band
ISBN: 9789185763511

onsdag 5 februari 2014

Dag 11 – En bok som du hatade

Enkelt. Spöa döden av Josh Bazell. Inget att ha om ni frågar mig. Save your time and money.

tisdag 4 februari 2014

Januari 2014

140131 UNDERBARA HELVETE Jamie McGuire (365)
140127 FÖRR ELLER SENARE EXPLODERAR JAG John Green (308)
140126 EN POJKES EGEN HISTORIA Edmund White (234)
140122 THE LIGHT FANTASTIC Terry Pratchett (285)
140116 FRANCESCA Melina Marchetta (250)
140106 MÖRK JORD Belinda Bauer (272)
140103 DRÖMGÅNGARE Samantha Shannon (487)

Antal böcker totalt: 7
Antal noveller: 0
Antal graphic novels/comics: 0
Antal sidor: 2201
Antal tegelstenar: 0
Antal svenska/engelska: 6/1
Antal manlig författare/kvinnlig författare: 3/4
Antal e-böcker: 0
Antal lästa nyköp (köpta samma månad): 0
Antal lästa recex: 4
Antal hyllvärmare (som stått i hyllan längre än två år): 1
Författarnationaliteter: USA (3), UK (3), Australien (1)
Månadens bästa: Förr eller senare..., Underbara helvete och Francesca.
Månadens sämsta: The Light Fantastic fångade mig inte... tyvärr.
Månadens överraskning: Att översättningarna av Förr eller senare... och Underbara helvete var riktigt bra!
Månadens påbörjade men ännu ej utlästa: Love Lies av Adele Parks (som antagligen inte kommer läsas ut).

Dag 10 – Favoritklassiker


Åh jag vet att det är så lamt egentligen men jag älskar Romeo & Julia. Den har funnits med mig länge på många olika sätt och den är definitivt ett säkert kort. Men jag tycker också mycket om Pride & prejudice. När det kommer till mer moderna klassiker är Beloved (Älskade) av Toni Morrison en favorit.

måndag 3 februari 2014

Dag 09 – En bok som du inte trodde att du skulle gilla men som du älskade

Precis som jag berättade i gårdagens inlägg har jag supersvårt för böcker som blir extremhyllade av den stora massan. Det blir som sagt ofta platt fall för mig då. Men det finns ett par undantag och ett av dem är Hypnotisören av Lars Kepler. Jag läste den låååångt efter  alla andra och jag trodde verkligen inte att jag skulle gilla den. Men jag gav den ett försök och kunde sedan inte sluta läsa. Att säga att jag älskade den är väl att ta i men jag gillade den mycket!

söndag 2 februari 2014

Dag 07 och 08 – Den mest underskattade/överskattade boken

Vad gör egentligen en bok över- eller underskattad? I mina ögon är en underskattad bok en bok som inte får den uppmärksamhet som den förtjänar. Att människor kanske undviker att läsa den pga olika skäl men som då leder till att man missar något fantastiskt. Jag har kanske inte en specifik titel men väl en genre som jag tycker är underskattad och det är zombiegenren, som mitt hjärta klappar lite extra för. Många avfärdar nog dessa böcker pga att de tror att de bara handlar om ruttnande zombies, blod och död. Men det finns så mycket mer i zombiegenren som är så himla bra. Människoöden, hur man hanterar en "end of the world"-situation, vad som händer när människor som aldrig hade valt varandra blir tvungna att leva och överleva ihop osv osv. Jag kan varmt rekommendera en hel rad zombieböcker - se min zombiebokhylla på Goodreads.

En överskattad bok kan jag däremot namnge och det är En man som heter Ove av Fredrik Backman. Den hade fått så extremt mycket ros och förväntningarna var skyhöga när jag läste den. Men det blev platt fall de luxe. Jag gillade den inte alls, tyckte den var mer tragisk än komisk och kunde inte se mycket positivt med den. Tyvärr. Den hade blivit så upphajpad att det liksom inte funkar för mig. Det är av samma anledning som jag aldrig kommer läsa Hundraåringen...

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...