söndag 4 maj 2014

Kleptomania av Kristina Hård

Jag gillar verkligen tonen som sätts ganska tidigt i Kristina Hårds Kleptomania. Det är den där mystiska känslan av något man inte riktigt kan sätta fingret på. Den känslan finns med i hela boken som handlar om den mycket framgångsrike affärsmannen Linus Kaiser. Han är sjuk och färdas i rask takt mot döden men berättar sin historia för en kvinna som heter Ingra. En historia som till stor del tar sin början i och med en tågolycka där han är den enda överlevande ...

Det är spännande och tempot i boken trappas snyggt upp och i slutet nästan hetsläser jag. Hård använder ett språk som är enkelt men ändå klockrent och passande. Jag brukar ju som bekant ha lite svårt för kursiva passager i böcker men i Kleptomania fyller de en viktig funktion. De är dock inte kursiva. På flera ställen har jag sett att läsare skriver om omslaget och baksidestexten och det faktum att de är missvisande, att det känns som en deckare. Och jag är benägen att hålla med. Att omslaget är av deckar-typ är väl kanske inte mitt stora problem, men baksidestexten (ja ja jag vet att sådana inte alltid är superbra) fick mig verkligen att tro att jag skulle få läsa en deckare. Sort of. Luftskeppen funderar jag också en del på. Jag har väldigt dålig koll på sådana och har googlat rejält för att lära mig mer. Och Stockholm i framtidsskrud. Det gillar jag. Trollen gör sitt till boken på flera olika sätt men jag gillar dem nödvändigtvis inte alls. Och då är vi tillbaka till den där känslan jag skrev om i början. Om ni har läst Vätten av Mikael Strömberg så tror jag nog att ni vet vilken känsla jag talar om.* 

Kleptomania är den första boken i serien om Arvet efter Kaiser och jag ser fram emot fortsättningen.


Titel: Kleptomania
Författare: Kristina Hård
Språk: Svenska
Sidor: 253
Genre: Roman, fantasy
Utgivningsår: 2014
Förlag: Styxx Fantasy (recex)
Format: Häftad med svart snitt
ISBN: 978-91-7355-351-3

*Även om nämnda känsla är tusen gånger starkare i Vätten än i Kleptomania.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...