tisdag 30 april 2013

Älska av Sylvia Day

Precis som Synda, som jag skrev om igår, utspelar sig Älska i 1800-talets London och vi får i den här boken följa Isabel och Grayson. De ingår ett äktenskap baserat på vänskap och där vänsterprassel och älskare/älskarinnor är mer regel än undantag. Ett stund in i äktenskapet dör Graysons ungdomskärlek i barnsäng och barnet likaså. Graysons barn. Han försvinner spårlöst och är borta i fyra år. När han kommer tillbaka är han en förändrad man och använder all sin kraft för att få Isabel att vilja ha ett "riktigt" äktenskap med honom. Ett köttsligt, passionerat och eldigt äktenskap. Isabel är dock inte lika övertygad...

Älska är minst lika välskriven som Synda, även om handlingen i den senare tilltalar mig mer. Day är mycket bra på att förflytta mig till en helt annan tid där jag kan förlora mig helt. Även om jag inte är helt insatt i hur det var på den tiden kan jag på ett enkelt sätt förstå och acceptera hur man levde då. Trots att det är helt annorlunda mot idag. Jag blir inte lika upp över öronen som när jag läste Synda men jag  uppskattar boken mycket. 

Jag vill läsa mer av Sylvia Day och vet att del 1 i Crossfire-trilogin, För dig blottad, nyss har släpps. Del två, För dig sedd, släpps nu i maj och del tre, För dig nära, släpps i oktober. Dem måste jag läsa. Måste!


Titel: Älska
Originaltitel: The Stranger I Married
Författare: Sylvia Day
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 295
Genre: Roman, Erotica
Utgivningsår: 2013
Förlag: Bookmark Förlag (recex)
Format: Danskt band
ISBN: 978-91-87173-84-4

Månadens förlag: Offerrit av Johannes Källström

Jag gillade flera av Johannes Källströms noveller i samlingen Mörkersikt och ville därför mer än gärna läsa Offerrit, som är hans andra bok. Tyvärr måste jag medge att jag blev un petite besviken på den senare. Missförstå mig rätt - boken är välskriven men den fångar mig inte. Inledningen är bra och det bådar gott... Men sen tappar den. Det är ganska många personer att hålla reda på vilket för mig blev förvirrande och jag tappade fokus vid vissa tillfällen. Sen hade jag velat att den skulle varit mycket, mycket läskigare än hur jag upplevde den. 

Summa summarum - en pyttig och gles och otillräcklig "rec". Men desto viktigare - jag tror på Johannes och hans förmåga att skriva bra böcker, och allra helst noveller som i Mörkersikt. Det är bara det att jag denna gång, till skillnad från förra boken, inte är övertygad. Men jag ser ändock fram emot att läsa mer av Johannes i framtiden.


Titel: Offerrit - en annorlunda berättelse om besatthet
Författare: Johannes Källström
Språk: Svenska
Sidor: 368
Genre: Roman, Skräck
Utgivningsår: 2011
Förlag: Massolit förlag (recex)
Format: Pocket
ISBN: 978-91-86649-28-9

måndag 29 april 2013

Synda av Sylvia Day

Jag har läst ganska mycket erotica (eller räknas den till romance?) sedan Fifty shades... och förlagen skickar mig bok på bok på bok... vilket jag är sjukt tacksam för! För det verkar sannerligen vara så att böckerna i genren bara blir bättre och bättre. Nu senast fick jag böckerna Synda och Älska (rec imorgon 30/4) skrivna av Sylvia Day och utgivna av Bookmark Förlag. Och de är lätt mina favvisar i genren hittills, tätt följda av The Original Sinners-serien.


Originaltiteln på Synda är Seven years to sin vilken jag tycker beskriver boken så mycket bättre än bara Synda. För syndar gör de sannerligen (beroende på hur pryd man är...). Och det är också så att det var sju år sedan Jessica Tarley, vår huvudperson, senast träffade Alistair Caulfield. Kvällen innan Jessicas bröllop kommer hon på Alistair när han, mot betalning, förlustar sig med en äldre kvinna. Jessicas och Alistairs blickar möts och Jessica kan inte glömma den känslan hon kände då och har burit detta med sig under många, många år. Sex år senare dör hennes make och när hon ska resa till Karibien för att ordna upp dennes affärer träffar hon Alistair igen. Det blir ett passionerat möte och under de veckor de spenderar tillsammans till havs växer en djup och innerlig kärlek fram emellan dem. En kärlek guldkantad med glödhet passion och njutning.


Jag tycker att Synda är riktigt, riktigt, riktigt bra! Jag dras med och tokgillar att vi får både Jessicas och Alistairs PoV. En mycket bra historia flankerad av en bra sidohistoria (Jessicas syster som blir gravid och hennes hälsa försämras). Den är så bra uppbyggd, så fort man börjar undra hur det går för syrran så handlar nästa kapitel om henne - utmärkt avvägt med andra ord. Sen gillar jag ju personligen när det är passion, sex och kärlek UTAN slag, rep med exotiska knutar, tortyr och annat tjafs. Romantik och passion - där har ni det vinnande konceptet om ni frågar mig.


Titel: Synda
Originaltitel: Seven years to sin
Författare: Sylvia Day
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 301
Genre: Roman, Erotica, Romance
Utgivningsår: 2012
Förlag: Bookmark Förlag (recex)
Format: Danskt band
ISBN: 978-91-87173-59-2

Beautiful Disaster/Walking Disaster av Jamie McGuire

Det har sagts här på bloggen förr - jag somnar alltid när jag läser på kvällen. Hittills finns det bara ett  par undantag och det är t.ex. Överenskommelser av Simona Ahrnstedt. Men nu har hon fått sällskap på tronen. För när jag läste Jamie McGuires Beautiful Disaster somnade jag inte. No way in hell. Jag läste och läste och läste. Grät och skrattade och hade fjärilar i magen. Den tog mig verkligen med storm. Dagen efter hittade jag lyckligtvis uppföljaren på Heathrow och den var slut innan jag var hemma i Halmstad igen. Nu undrar ni antagligen vad de handlar om. Det ska jag med glädje göra.

Böckerna handlar om Abby. Hon har börjat college i en stad långt hemifrån med visionen om att starta ett nytt liv där ingen känner vare sig henne eller hennes familj. Med sig har hon sin bästa vän America. En kväll träffar hon Travis. Tatuerad, snygg, sexig, lite farlig, självsäker och precis den killen som hon inte vill ha. Men som hon samtidigt åtrår mer än hon någonsin skulle erkänna. I Travis ögon är Abby det som han inte visste fattades i hans liv. Och det är svårt att leva med vetskapen om att man kan förlora det som man inte förrän nu visste var det viktigaste, den viktigaste. Det är början till en kärlekshistoria som är det bästa, men samtidigt det sämsta, som har hänt dem.

I första boken, Beautiful Disaster, får vi följa Abby och Travis från Abbys PoV och i andra boken, Walking Disaster, är det Travis tankar som vi får ta del av. Samma händelser - olika synvinklar. Det ger verkligen ett djup till historien och man får saker förklarade för sig som man inte hade fått från bara en av sidorna. Varför gjorde Travis så? Varför sa Abby det? osv osv. Riktigt vasst! Jag tyckte dock att den första boken är snäppet bättre. Kanske för att jag som tjej känner igen mig mer i en tjejs PoV... Den enda yttepyttiga negativa saken är att jag slukade böckerna efter varandra vilket gjorde att det kändes igen allt för väl. Hade det gått någon/några veckor emellan hade små detaljer glömts bort och jag hade blivit positivt överraskad igen. Men det är en petitess. Jag fullkomligt älskar de här två böckerna. Älskar. Det finns verkligen inget bättre än att svepas med i en ungdomsförälskelses första darrande andetag, känna de första trevande men heta avtrycken på hungriga kroppar och lida med den hjärtesorg som är så innerligt djup som om det gällde livet. Vilket det visserligen gör. Jag faller pladask för Travis. Och jag fullkomligt älskar böckerna. Älskar!


Serie: Beautiful #1
Författare: Jamie McGuire
Språk: Engelska
Sidor: 418
Genre: Roman, New adult
Utgivningsår: 2012
Förlag: Simon & Schuster
Format: Storpocket
ISBN: 978-1-47111-503-5



Serie: Beautiful #2
Författare: Jamie McGuire
Språk: Engelska
Sidor: 437
Genre: Roman, New adult
Utgivningsår: 2013
Förlag: Simon & Schuster
Format: Storpocket
ISBN: 978-1-47111-514-1

söndag 28 april 2013

Generation Loss av Elizabeth Hand

Elizabeth Hand är lovordad från alla håll och kanter, speciellt av Dark Places-Helena. Och eftersom jag litar blint på hennes omdöme köpte jag Generation Loss på Bokmässan i höstas. Signerad, might I add. Sen har den blivit stående fram till för några veckor sedan när den blev mitt resesällskap när jag skulle på utbildning i  Exeter. Jag tyckte nog att den var lite svår att komma in i till en början. Inte på något sätt dålig eller så, bara lite... seg. Men. Så fort Cass Neary, denna dysfunktionella anti-hjältinna och has-been famous photographer, anländer till Paswegas Island, Maine tar det fart. Väl framme har hon som uppgift att intervjua Aphrodite Kamestos, en mycket begåvad fotograf som numera lever ett undangömt och lågmält liv i sitt föredetta hippie-kollektiv (nu utan kollektivet...). Det finns bara ett problem - ingen verkar veta något om intervjun...


Jag är ganska ambivalent när det kommer till Cass. Ena stunden avskyr jag henne och tycker att hon helt enkelt bara ska se till att rycka upp sig. För att i nästa sekund känna med henne, förstå hennes smärta och sorg.Boken är en mix av olika genrer och är därför ganska svårbestämd. Det är en thriller med nagelbitande partier, en touch av kärlek, ganska deprimerande och dysfunktionell vid sina tillfällen, mytisk och mystisk samtidigt som den är en deckare. Men det viktigaste är att den ju i slutändan är riktigt, riktigt bra! Och det får mig att tänka på slutet... I like it a lot!


Titel: Generation Loss
Serie: Cass Neary #1
Författare: Elisabeth Hand
Språk: Engelska
Sidor: 292
Genre: Roman, 
Utgivningsår: 2008
Förlag: Harcourt Books
Format: Storpocket
ISBN: 978-0-15-603134-9

Månadens förlag: En hondjävuls liv och lustar av Fay Weldon

Jag har sett filmatiseringen av Fay Weldons En hondjävuls liv och lustar många gånger även om det var längesen nu. Det går ju bara inte att glömma Roseanne Barrs briljanta Ruth Patchett eller Meryl Streep som Mary Fisher. För att inte nämna de underbara birollerna. Att det låg en bok bakom filmen blev jag varse för bara ett par år sedan och nu äntligen har jag läst den.


Boken handlar om Ruth, inte helt vacker och ganska bastant - man skulle kunna säga grov, som är gift med Bobbo. De har två barn och ett stort hus men ett ganska miserabelt äktenskap. Bobbo inleder utan att skämmas en kärleksaffär med sin klient och tillika traktens kändis, författarinnan Mary Fisher. Det hela mynnar ut i att Bobbo lämnar Ruth med barn och husdjur och startar ett nytt liv med Mary. Ruth bestämmer sig för att hämnas och börjar sin hämndaktion med att bränna ner deras hus, dumpa barnen hos Bobbo  och Mary och ligga med ett gammalt fyllo... Det är startskottet på resan mot Ruths nya liv.

Boken är rapp och mycket snyggt uppbyggd med stildrag som att i stort sett vartannat kapitel handlar om Mary Fisher och inleds oftast med en mening i stil med "Mary Fisher bor i Fyrtornet med min man Bobbo." De flesta kapitlen som handlar om Mary är något kortare vilket gör att det blir bra flyt  läsningen när de är varvade med övriga, något längre kapitel. Boken är också full av samhällskritik här och där som t.ex. åldringsvården och kvinnosyn osv osv. 

En underhållande, tidlös bok som nu alltså getts ut på nytt, med ett förord skrivet av Unni Drougge. Läs!



Titel: En hondjävuls liv och lustar
Originaltitel: The Life and Loves of a She-Devil
Författare: Fay Weldon
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 290
Genre: Roman
Utgivningsår: 2012
Förlag: Massolit Förlag (recex)
Format: Pocket
ISBN: 978-91-86649-39-5

fredag 26 april 2013

Gästinlägg: Det svåraste som finns av Andreas Roman


Jag har världens bästa kontakt på Massolit, Helena, som fixar och trixar för att Månadens förlag ska bli något alldeles extra i april. Hon mailade och sa att en av deras författare gärna ville skriva ett gästinlägg och poff - nu får jag den stora äran att presentera ett specialskrivet inlägg av superaktuella Andreas Roman här på Pocketlover. Läs om den långa resan som hans senaste bok Doktor Joseph gjorde innan den hamnade i våra bokhyllor. Och ett jättetack till Andreas Roman, Helena och Massolit!

Det svåraste som finns
Jag var rätt säker på att Doktor Joseph aldrig skulle bli en färdig roman. Den hade allt emot sig. Situation, genomförande och intresse från omgivningen. Det enda boken hade var en idé så stark att den inte lämnade mig ifred.
Det började enkelt nog, som en diskussion med SVT om möjligheten att göra en teveserie som var lite mer Dexter, lite mindre Molanders. Men dramagruppen var projektanställd och byttes ut innan vi kommit längre än några trevliga möten. Jag bestämde mig för att göra en bok av det som vuxit fram, om en anställd på Försäkringskassan som förhäxade hela verksamheten. Tanken innehöll så mycket spänning och humor att den vägrade vila.
Jag hann skriva några rader. Därefter väntade vi barn. Det finns foton där min dotter, något dygn gammal, sover på mitt bröst medan jag noterar i en grå anteckningsbok om ritualen kring zombifiering. Mellan nattpass, blöjbyten och barnvagspromenader fångade jag tankar och uppslag som små pusselbitar på rymmen och fogade ihop dem på en svart flanellograf när jag fick sekunder över.
Rutinerna infann sig och jag hittade fönster där jag kunde skriva. Ett par kapitel växte fram men ingen egentlig substans. Vad som verkat så enkelt i tanken, blev svårt att verkställa. Joseph saknade vilja och begär, han längtade inte efter något och det fanns inget som hotade honom.
Jag tog en paus. Började spela piano igen. Lärde mig några sonater av Mozart, som jag saknat att spela så länge. Jag gav mig på Chopin, besegrade ett av hans stycken, och såg det som en triumf. Jag tränade, arbetade och tog hand om min familj. Det var när vi kurade ihop oss en regnig kväll och såg Harry Potter fyra timmar i sträck, som jag insåg att jag behövde en Voldemort. Sålunda föddes Domaren.
Först var Domare Jistis abstrakt och knappt närvarande, men min agent påpekade att berättelser behöver sina skurkar och efter att jag följt hennes råd, tog det fart. Domaren poppade upp med sin rostiga kniv och sina dammiga stövlar med kuslig regelbundenhet tills hans och Joseph vägar korsades och deras duell drog igång. Jag skrev varje morgon på ett café, innan resten av världen hade vaknat eller åtminstone reklambranschen som åt sina frukostar där. Mitt mål var att få ur mig tusen ord om dagen. Det gick för det mesta. Kvällarna ägnade jag till att natta min dotter och redigera min text, och efter ett par intensiva veckor vilade manuset i några dagar innan jag gav mig på det igen.
Tvåhundra sidor in i berättelsen kom tvivlet. Det infinner sig alltid, när trådarna spretar och figurerna bråkar, när slutet är oklart och den kvarstående mängden är överväldigande, men den här gången var det starkare än någonsin. Jag tänkte: Vem i helvete vill läsa en bok om vodou i Stockholm?
Jag såg inte läsaren framför mig. Jag såg att alla skrattade åt idéns charm och fascinerades av konceptet, för att därefter plocka upp en Kepler eller kokbok och glömma allt om trummor över Gamla stan. Jag såg ingen som gick till kassan och betalade tvåhundra kronor för min historia.
Twitter räddade mig. Neil Gaiman skrev på sin kanal: "Finish it. Whatever you do, finish it." Och jag tänkte att om målgruppen så bara var min agent och jag själv, så skulle den här boken bli klar. Det skulle bli min snyggaste roman någonsin, min mest hisnande och svindlande historia, den mest skruvade berättelse jag kunde skriva, och skulle det gå åt helvete så skulle det göra det på mitt sätt. Jag mindes hur jag en gång varit på väg att göra karriär inom musiken, när jag var tre äpplen hög och nitton år, och hur jag varit så nära, hur Warner ringt upp mig och sagt att de ville ha mer. Därefter gick jag fel, när jag lyssnade på vad andra ville ha, inte vad jag själv ville göra, och plötsligt ville ingen ha någonting. Jag tänkte att jag aldrig skulle göra det valet igen.
Joseph fick en längtan, att återförenas med sin familj, att återupprätta sig själv inför alla människor han sårat. Jag tänkte på alla fel jag begått själv och jag insåg att Joseph i stora drag var jag. Ungefär här växlade min pappas cancer upp och plockade fram sina sista och farligaste vapen. Under en lång, varm sommar hyrde jag en lokal i Linnéstan där jag satt ensam med en kopp kaffe och skrev om hur vodoun förenade familjer och erbjöd dem tröst när de man älskat gått vidare. Jag läste Jonathan Strange & Mister Norrell, och tog spårvagnen till Sahlgrenska där min pappa nu fick bo. Jag satt hos honom varje dag, även när han sov och inte orkade prata. Ibland hade jag några sidor med mig. Han sa att han såg fram emot att läsa boken när den blev klar. Kanske finns det ett bibliotek där han är nu.
Sedan kom sprinten, den där slutet närmar sig och mitt tempo ökar till ljushastighet. Min agent började trumma till förlagen att jag hade något nytt på gång, vi pratade om hur boken skulle beskrivas när vi sålde den men vi hann inte så långt. Förläggaren från Massolit ringde upp, sa att hon kunde komma ner till Göteborg och bjuda på fika. Hon hade läst. Fast aldrig något liknande. Nu hade jag en läsare till. Det räckte för mig. Min dotter började på förskola, morgonlogistiken blev annorlunda och jag hade bara kvällarna tillgängliga. Men nu visste jag vad boken skulle bli och jag visste att den skulle bli läst.
Så här någon månad in i Doktor Josephs tillgänglighet för alla, är det märkligt att jag någonsin tvivlade. Så tycks det alltid när något är klart som blev bra. Man ser en film, läser en berättelse, hör en låt, och förundras inte över dess enkelhet, för det verkar så självklart. Men att nå denna klarhet och veta hur den ska presenteras, det är det svåraste som finns. Människor kämpar med det i sina liv, varje dag. Att hitta rätt saker att säga. Rätt saker att göra. Att säga och göra det på rätt sätt. Mot människor man bryr sig om, som man istället stöter bort för att man hindras av sin osäkerhet. Att erbjuda tydlighet där oklarheten råder, att säga ett stycke sanning och säga som det är. Det tar tid. Det kräver arbete. Men när det väl är gjort, kan belöningen räcka under en livstid. Och kanske längre än så, om vodoun har något att säga om saken.
Andreas Roman

torsdag 25 april 2013

Hej läslust!

Det går verkligen undan nu. Jag plöjer böcker som inget annat. Dessvärre skriver jag reccar i ultrarapid. Inte lika käckt. Men men men. Jag har lovat mig själv att jag i helgen ska krysta ut MINST tio recensioner. Jodå, det är min plan. 

Annars då? Roddar månadens förlag till maj, juni och juli. Jag rättade nationella prov i engelska åk 9 igår. De har varit superduktiga mina kids. Bara uppsats kvar på måndag och ett lästema baserat på The Fault in Our Stars innan de (och jag) kan pusta ut. Jag har blivit av med min Elizabeth Hand-oskuld och börjat komma tillbaka till vardagen efter tvåveckorskursen i UK. Det har inte blivit några nyköp sedan jag kom hem (12 nya böcker från England var kanske nog för ett tag) men inkasserar recex var och varannan dag. Och till sist kan jag för övrigt varmt rekommendera Beautiful Disaster och Walking Disaster av Jamie McGuire - oh the swoonfactor på dem!!!

Och i morgon förmiddag kommer jag att kunna publicera ett exklusivt gästinlägg av en av Massolits just nu mest aktuella författare. Missa. Inte. Det.

tisdag 23 april 2013

Och vinnaren är...

... Lilith Dark, grattis! Maila din adress till tess@pocketlover.se så fixar vi så att du har ett eget ex av Doktor Joseph i din brevlåda snart.


söndag 21 april 2013

Vi måste prata kostymfilmer!!!

Jag är, sedan besöket på Jane Austen centret i Bath, hel och fullt såld på Austen och all things kostymdrama! Ni måste tipsa mig om vad jag ska se/läsa. Men helst se. Faktiskt. Jag är så sjukt sugen på att gotta ner mig i massvis med spetsar, hattar och kravatter. TIPSA MIG!

torsdag 18 april 2013

Kaosutmaning

Jag är en riktig härmegris och gör som så många andra (ingen nämnd, ingen glömd - och jag kommer faktiskt inte ihåg varifrån jag tog den, kanske hos Fiktiviteter...) och tar mig för kaosutmaningen. Man ska läsa 20 av 35 böcker enligt en lista. Startdatum var 1 mars och utmaningen håller på till 1 januari 2014. Kanske kan jag pricka av en eller två redan... Here we go:


1. Läs en bok vars originaltitel är på svenska.
2. Läs en bok som är skriven av en nu avliden författare.
3. Läs den sista delen av en trilogi eller serie.

4. Läs en bok med två personer på omslaget.
5. Läs en bok som publiceras 2007.

6. Läs en bok vars titel består av tre ord (som till exempel Sagan om Ringen).
7. Läs den första volymen av en serie eller trilogi.
8. Läs en bok som handlar om vampyrer.
9. Läs en bok som har över 600 sidor.
10. Läs en bok vars författare har ett M i för-och efternamn.
11. Läs en bok vars omslag är mestadels rosa.
12. Läs en bok med ett par på omslaget (ett romantiskt par, jämför fjärde punkten).
13. Läs en bok med träd på omslaget.

14. Läs en bok från ett, för dig, nytt förlag.
15. Läs en bok som snart kommer på film (under 2013 eller 2014).

16. Läs en bok som har mindre än 300 sidor.
17. Läs en bok som publicerades under 2013.

18. Läs en bok som handlar om älvor eller alver.
19. Läs en bok med en av de fyra elementen på omslaget.
20. Läs en bok som är skriven av en författare under 30 år.
21. Läs en bok med ”The” i början av titeln.
22. Läs en bok som handlar om demoner eller andar.
23. Läs en bok vars titel innehåller sju ord (jämför sjätte punkten).
24. Läs en dystopi.
25. Läs en bok vars omslag är mestadels röd.
26. Läs en (översatt) bok vars omslag är samma som originalet.
27. Läs en bok om tidsresor (som till exempel Tidsresenärens Hustru).
28. Läs en bok vars huvudperson har speciella kunskaper/egenskaper/krafter.
29. Läs en debutroman.
30. Läs en fristående bok.
31. Läs en bok utan människor på omslaget.
32. Läs en bok vars omslag är mestadels vit.

33. Läs en bok som publicerades 2012.
34. Läs en bok som i originalspråk varken är svenskt eller engelskt.

35. Läs en bok om änglar.

söndag 14 april 2013

Liebster Blog Award



Finaste Tova på Bokugglan gav mig en Liebster Blog Award. Tack snälla! Här kommer mina svar:

Vad ville du bli när du var liten?
Jag minns faktiskt inte...

Vad är du idag?
Snart 32-årig lärare i engelska och svenska och bokbloggare ju!

Vart vill du helst resa?
Japan, Australien, Nya Zeeland och USA.

Var ser du dig själv om fem år?
Gör väl samma som idag - lika lycklig och glad om inte mer! Kanske har jag bytt karriär - vem vet...

Rött eller vitt?
Vitt - vin alltså...

Sommar eller vinter?
Sommaren

Skog eller hav?
Hav - alla gånger!

Vad är det bästa du vet?
Det beror på, men oftast vad som gör mig lycklig för stunden - en bra bok, ett avklarat träningspass och självklart att umgås med min man och mina barn.

Vad gör dig ledsen?
Orättvisor, barn som far illa...

De bokbloggarna jag nominerar är

Många har ju redan fått den här så jag fegar och säger: känner du att du vill ha lite liebe från mig så vill jag att du tar åt dig äran av en Liebster Blog Award från mig och svarar på enkäten!

lördag 13 april 2013

The Jane Austen Centre in Bath


Idag har vi varit i ett blött Bath. Det har ösregnat hela dagen. Innan vi kom fram till Bath besökte vi en bedårande liten stad som heter Wells och på vägen dit åkte vi igenom Glastonbury (japp där den dära kända, leriga musikfestivalen hålls i juni varje år). Väl framme i Bath styrde vi stegen raskt förbi de romerska baden och rakt mot The Jane Austen Centre. Ett trevligt, ganska litet hus med mycket innehåll. Guiden, klädd i tidstypiska kläder, var mycket kunnig och berättade massor om Jane och hennes liv. Sedan blev det en rundtur i muséet, utklädning i klänning, hatt och parasoll och shopping i gift shopen. Jag köpte fina vykort, Persuasion i pocket, Pride and prejudice som comic och Janes allra första lilla bok, som hon skrev när hon var 11 år. Till sist ett litet läppglans med I <3 Darcy på locket. En mycket bra dag. Trots ösregn och en fallfärdig buss som precis höll ihop till vi kom tillbaka till Exeter igen.

fredag 12 april 2013

Månadens förlag: Vinn Doktor Joseph!


I samarbete med månadens förlag Massolit kan ni nu vinna Andreas Romans nya bok Doktor Joseph. Ett riktigt bra och alldeles purfärskt läs. För att ha chans att vinna boken vill jag att du lämnar en kommentar där du skriver med följande:

1. Vilka är Andreas Romans tidigare böcker?

och 

2. Vem skulle du vilja använda vodou mot och varför?


Vill du ha extra vinstchanser tipsar du om tävlingen på din blogg eller twitter eller Facebook. Totalt kan du alltså få fyra "lotter". Glöm inte att skriva om du delar!

Din kommentar vill jag ha senast torsdagen den 18/4.

Jag kommer att slå på kommentarsgranskning dvs inga kommentarer kommer att publiceras innan tävlingens slut.

Second hand-shopping i Exeter


Här i Exeter finns det en alldeles fantastisk Oxfam-affär (typ som Myrorna eller Röda Korset) som bara inriktar sig på böcker. Hur många fina titlar som helst! Jag ska ju inte köpa fler böcker pga många olika skäl men jag kunde inte motstå den här. Har länge velat läsa Jenny Colgan och för ynka 24 kronor blev den här sprajlans nya boken min. Fint fynd! Idag har vi halvdag i skolan och imorgon blir det skolutflykt till Bath. Jag hörde någon säga något om ett Jane Austen-museum... Dit ska jag for sure!

onsdag 10 april 2013

Månadens förlag: Doktor Joseph av Andreas Roman

Andreas Romans nya bok Doktor Joseph kom precis rykande färsk från månadens förlag Massolit. Jag slukade den på bara ett par dagar och jag kan konstatera att Roman kan skriva läskigheter (jag hade önskat att hans bok Mörkrädd skulle varit ännu läskigare än den var). Men som sagt, läskigt kan han och det riktigt bra.

I Doktor Joseph, den första av tre böcker om på temat Stockholm Vodou, träffar vi vår huvudperson Joseph just som han ska bli befordrad. Han jobbar på Försäkringskassan och är en av de få som ser personerna inte bara ett ärendenummer. Samtidigt händer det en del konstiga saker på olika ställen i Stockholm. Saker som kan vara svåra att förklara... Joseph blir inte befordrad som han trott utan han får istället sparken. Väl hemma är det kaos och Joseph har inte hjärta att berätta för familjen att han förlorat sitt jobb. Tyvärr eskalerar hemmakaoset och det slutar med att Bea, hans fru, lämnar honom efter ett gräl och diverse blodspillan. Josephs liv faller i spillror och han har inget annat val än att öppna sitt krypin i källaren där han förvarar delar från sitt tidigare liv. Ett liv som framgångsrik vodoupräst på Haiti...

Till en början är boken lite rörig men hav tålamod för det ger sig ganska snabbt. Och sen kan man njuta av den värld som Roman målar upp för oss. Det känns bitvis som om man är på Haiti och själv upplever vodou. Det kryper i kroppen och det dunkar, bränner, bultar, svider som om vodoun är riktad mot mig, rakt ut ut boken. Och all denna kunskap om ämnet som Andreas uppenbarligen har skaffat sig. Så vattentätt, så trovärdigt, så jäkla bra! Jag tar till mig Joseph direkt. I början är han en fin och ganska vanlig man men utvecklas under bokens gång till en mystisk främling som vi lär oss mer och mer spännande saker om. Han är en stark familjefar och det är kärleken till familjen som får honom att fortsätta kämpa. Bra där!

Jag har bara en sista sak att skriva: bok nummer två - yes please!



Titel: Doktor Joseph
Serie: Stockholm Vodou 1
Författare: Andreas Roman
Språk: Svenska
Sidor: 386
Genre: Stockholm Vodou, Roman, Thriller
Utgivningsår: 2013
Förlag: Massolit Förlag (recex)
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-87135309

Månadens förlag: Massolit förlag

Månadens förlag är Massolit och här får vi lära känna dem lite bättre.
Massolit Förlag är ett svenskt förlag med ambitionen att ha utgivning präglad av kvalitet och mångfald. De vill lägga grunden till en kreativ och öppen miljö där det finns plats för allt ifrån skönlitterära verk som riktar sig mot en bredare publik, till smalare publikationer och biografier. 
Sedan starten 2010 har de som ett litet fristående förlag kunnat erbjuda snabba beslutsvägar och ett nära samarbete med våra författare. Massolit Förlag riktar sig mot svenska och utländska författare och ser givetvis världen som den geografiska målmarknaden. 
I januari 2012 tog Massolit Förlag över den svenska utgivningen hos Turbine Förlag, som hittills gett ut fler än 200 barnböcker i Sverige. Här kommer den svenska redaktionen vaska fram en stark och kvalitetsmedveten utgivning av svenska författare och illustratörer i kombination med översatta titlar som passar den svenska marknaden. Letar du efter roliga, färgglada barnböcker till låga priser som riktar sig till en bredare publik så hittar du dem under vårt imprint Filur. Turbine Sveriges hemsida är för tillfället under konstruktion, men du kan läsa om vårens nyheter i vår fina barnbokskatalog som du hittar här. Massolit Förlag samarbetar även med Lethe förlag, ett imprint för utvald internationell kvalitetslitteratur. Läs mer om den spännande utgivningen på Lethes egen hemsida, letheforlag.se.

Inom kort kommer det fler inlägg om Massolit, gästinlägg, tävling och annat smått och gott. Håll utkik!

måndag 8 april 2013

Exeter calling

Igår kom vi fram till Exeter. Här ska vi i två veckor gå en kurs, förhoppningsvis knyta kontakter inför eventuella Comenius-projekt och se den här delen av Storbritannien. Det blev en lång resdag igår och idag har det varit många nya intryck. Huvudvärken från hell har inte låtit mig vara sedan efter lunch och jag har försökt få bort den med alla medel. Förutom sömn och det ska jag testa alldeles strax.

Efter en bra (men åh så kall!) guidad tur i Exeters stadskärna blev det lite shopping och mat på restaurang. Vi hittade en riktig fyndbutik - 3 böcker för 5 pund. Alltså - riktigt bra titlar också. Så, vad gjorde då en bokälskare som jag själv? Jag köpte självklart inte tre böcker. Jag köpte sex böcker! En ganska nöjd pocketlover med andra ord!

Nu blir det sängen och en stund med Elizabeth Hands Genration Loss innan jag stänger de gröna. Ha det gott! 

Och hörrni, glöm inte att kika in här under de närmaste dagarna. Tävling med Massolit coming up!


lördag 6 april 2013

Att packa böcker inför resa...

Det var inte längesedan jag var iväg på semester och ni vet vilka huvudbry jag hade med bokpackningen då. Nu är det dags igen. Imorgon åker jag till Exeter, UK, tillsammans med en kollega på utbildning i två veckor. Det är fullspäckat schema men jag hoppas ändå att det kan bli en del läsning. Så vilka böcker ska då få följa med? De som helt säkert ska packas ner är:





Jag har också en del böcker på minipaddan bl.a. Gräspojken av Christer Lundberg och ett par zombieböcker. Sen finns det ju bokhandlar i Exeter också. Jag klarar mig nog ;-)

Gästinlägg: Christin Ljungqvist om sin skrivprocess

Både Christin Ljungqvist och jag hade helt galet mycket förra månaden. Tanken var att eftersom det förlag som ger ut hennes böcker, Gilla Böcker, var månadens förlag i mars så skulle Christin skriva ett gästinlägg här på pocketlover. Men vi bestämde att vi skulle ta det i början av april istället. Speciellt eftersom Christins andra roman, Fågelbarn, släpptes den 25 mars. Men här kommer hennes fina fina inlägg om hur hon skriver sina böcker... 

Alla har sitt sätt. Somliga jobbar med postit-lappar över köksskåpen, somliga jobbar med research, somliga tänker väldigt, väldigt mycket på dramatiska kurvor och spänningsuppbyggnad, somliga vet inte något när de skriver, utan följer karaktärernas liv som en forskare. Alla sätt är rätt, så länge de fungerar. 
Jag gör såhär: något väcker en känsla i mig, det kan vara saker jag hör, ser, läser. Utan att jag letar, alltså. Det brukar hända när jag inte tänker på det, när jag är avslappnad och drömmande. Så spinner en historia loss, och jag får bråttom med att skriva ner vad som kommer till mig. När jag jobbar i mina ficklösa byxor brukar jag samla små, avrivna papperslappar i skorna. När jag saknar papper, skriver jag sms i mobilen. Om jag inte ens har mobilen till hands skriver jag direkt på huden. Förut förde jag över alla smålappar i datorn. Nu har jag skaffat mig en idépärm med register och färgindelning, hela klabbet! Faktiskt ett tips. Då kan du bara slå hål på papperslapparna och samla dem där, på ett ställe som inte kan krascha.


I min idépärm finns skisser på fem böcker, för stunden. I datorn har jag fler, bara små stycken, små glimtar av något som skulle kunna bli en hel bok, eller en del av någon.

När jag börjar få kläm på en hel historia, öppnar jag upp ett dokument och blajar loss. Jag bara rasar ur mig allt, utan några krusiduller. Skriver, skriver, skriver, tills jag når hela vägen till slutet. Då kallar jag det för synopsis. I synopsis för jag in skisslappar och idéer, repliker som jag tycker är snygga och så vidare. Det är ett litet pussel.

Med ett synopsis klart öppnar jag ännu ett dokument, och klistrar över lagom stora bitar synops som blir skelett för varje kapitel. Jag ändrar en del i det jag klistrar in, för till eller plockar bort. Jag klistrar inte in hela synopsen från början, heller, utan kanske en fjärdedel, och så tar jag det stegvis. Det blir lättare att ändra då, än om jag försöker hantera hela historien samtidigt.

Sedan börjar jag skriva. Vid sida 90 (cirka) brukar skrivandet bli trögt. Det är som en tröskel. Oftast fungerar det att pressa sig över den, ibland behöver jag en paus. Här brukar jag tvivla och ångra, och undra vad jag sysslar med. Jag tappar perspektiv och fart. Och berättandet blir på något sätt (tyvärr) djupare av detta. Jag kommer in i en andra andning.

Halvvägs in i historien brukar jag inse vad det är för bok jag EGENTLIGEN skriver (sida 130?). Då ändrar jag vissa delar av kvarvarande synops, justerar och pillar, eller väljer en helt annan väg. Det är jättejätteviktigt att följa magkänslan, här. Jättejätteviktigt. Saker som funnits i mitt undermedvetna flyter upp till ytan, och manuset får mer tyngd. Slutet brukar dock förbli som jag tänkt. Även om jag tar en annan väg halvvägs in i historien ändrar jag aldrig det. Att veta slutet är för mig en tillgång. Det skapar driv i texten, målmedvetenhet.

Däremot gillar jag utmaningar. Någon gång kommer jag bortse från slutet tills det är dags, bara för att pröva hur det är att skriva på känn.

fredag 5 april 2013

Påskekrim 2013: Hypnotisören av Lars Kepler

Jag hade, envis som jag är, bestämt mig för att inte nödvändigtvis läsa Hypnotisören. Jag har en förmåga att bli rejält mätt på framgångssagor, som t.ex. Stieg Larsson och Kepler, redan innan jag läst dem, men när "alla" andra gjort det. Det är ett sådant drev kring dem att jag tjurar lite och tänker att "den ska jag INTE läsa". Men sen kom då påsken 2013 och jag bad er om hjälp med att välja påskekrim. Och ni valde Kepler!? Jag tänkte att ni måste vara tokiga, ni valde alltså Kepler framför French? Hallå?!

Men nu kryper jag till korset och säger ett stort TACK till er som röstade! Hypnotisören var ju kanon. Snabbläst, intensiv, välskriven, spännande - allt som en påskekrim ska vara. Och de nästan 600 sidorna tog knappt ett par dagar att läsa (precis som paperbacklover lovade).

Jag tänker inte skriva så mycket mer om innehållet mer än att det är ganska klassiskt - Ett par mord, kommissarie letar efter mördaren, något annat händer, förväxlingar på slutet, en liten twist och alla de flesta lever lyckliga i alla sina dagar (det vet jag ju inte med säkerhet då det finns två böcker till i serien... som jag nu måste läsa). Sen har vi ju det där med hypnosen som jag finner ganska intressant.

Så om det finns fler tjurskallar som resonerar som jag så ska ni nog ända sänka garden och läsa den. Jag lovar, ni blir inte besvikna.

Mvh,
En som lätt skapar sig förutfattade meningar.


Titel: Hypnotisören
Författare: Lars Kepler
Språk: Svenska
Sidor: 572
Genre: Roman, Deckare, Thriller
Utgivningsår: 2011
Förlag: Månpocket
Format: Pocket
ISBN: 978-91-7001-758-2

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...