måndag 29 juli 2013

Högre än alla himlar/Blå koral av Louise Boije af GennäsJag läste första delen, Högre än alla himlar, i Louise Boije af Gennäs millenie-trilogi (om får vara så fräck att kalla dem det) sommaren 2011 och tyckte att det var ett ok läs. En 526 sidor lång redogörelse över början av 2000-talet kryddad med ett kompisgäng och deras liv. I uppföljaren, som är nästan 700 sidor lång får vi följa samma människor och deras öden i mitten av år tjugohundra.

Vi möter Pella och Stefan och deras barn Tessan och Philip, Victor och Sanna, Jalle och till sist Liv. Pella och Victor är kusiner men mer som syskon, Sfetan är bror till Liv och Jalle är bög. Jo, men så är det faktiskt. Jalle är min favorit i båda böckerna - en stabil men känslig man som alltid finns där för andra men som tänker desto mindre på sig själv. Tyvärr. Vi får följa de personerna i egna kapitel men det är bara en i varje bok som berättas i jag-form. I första boken är den Sanna som är jaget, i andra boken är det Victor. Jag tippar på att det är Pella i tredje boken...

Båda böckerna börjar med en lång miljöbeskrivning (längre i tvåan och då får vi följa vinden...) i sann Strindberg-anda. Den kan jag både ha och mista men det är klart att den bidrar till stämningen och beskrivningen av Stockholm. Själva berättelsen är ju en redogörelse av de händelser vi fått ta del av under det första åren på millenniet. Jag kan tycka att det är riktigt snyggt bitvis, men lite tröttsamt vid andra tillfällen. Men oftast mycket skickligt skrivet. Författaren tar gärna in låttexter som var populära vid tillfället för att förstärka vilket på sitt sätt funkar ok. Något jag tycker blir lite krystat är när Jalle (i Blå koral) i en bisats nämner iTunes "där kan man lyssna helt lagligt" - den meningen känns som att den är ditkastad bara för att iTunes kom då. Däremot älskar jag hur hon beskriver Tsunamin 2004 och hur den påverkar karaktärerna i boken. Då flyger sidorna förbi och jag kan inte lägga ner den.

Det kommer ju en tredje del och den kommer jag definitivt läsa!


Högre än alla himlar (pocket, 2011)
ISBN 978-91-7001-875-6

Blå koral (pocket, 2013)
ISBN 978-91-7503-187-3
3 kommentarer:

 1. Jag tycker att omslagen är så himla somriga och fina :)

  SvaraRadera
 2. Har precis hittat till din fina sida. Wow! Inte varje dag man träffar på frände vad gäller litteratur!
  Jag ääälskar Blå Koral! Den berör mig på djupet och är en sådan bok jag inte kan släppa i tankarna. Sörjer Sanna & Saga. Och jag gillar Boijes rytmik i språket: högläste boken från pärm till pärm. Tummen upp!

  SvaraRadera
 3. çok önemli bir paylaşım teşekkür ederim bilgi için

  SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...