söndag 5 maj 2013

Månadens förlag: Blodsmagi av Tessa Gratton

Det ploppar upp serie på serie med övernaturliga inslag och vissa tycker kanske att det kan räcka nu. Men det tycker då inte jag. Speciellt inte om de är så bra som Blodsmagi, del 1 i The Blood Journals, skriven av Tessa Gratton. I Blodsmagi lär vi känna Silla. Sillas föräldrar har ganska nyligen dött. Hela staden pratar om det och det alla säger är att hennes pappa blev helt galen och dödade sin fru och tog sedan livet av sig. Men Silla och hennes bror Reese är övertygade om att föräldrarna blivit mördade.

Silla får en dag sin pappas skrivbok postad till sig. Den innehåller massor med magiska formler, citat och anteckningar. Det konstiga med boken är att varje formel och recept innehåller en droppe blod. Tillsammans med sin bror och den nyinflyttade Nicholas Pardee börjar Silla utforska blodsmagin. Kanske kan hon ta reda på vad som verkligen hände hennes föräldrar. Samtidigt börjar det hända konstiga saker och Nicholas verkar veta mer om blodsmagi än han vill medge. Tiden börjar rinna ut och frågan är hur mycket blod som ska behöva spillas för att sanningen ska fram...

Först tyckte jag att det var lite knepigt med blodet. Det kändes som att de enda som kan uppskatta blod skulle vara vampyrer. Men allteftersom handlingen fortskrider blir det där med blodet mer och mer naturligt. Boken är i övrigt uppdelad i att vi får läsa från ömsom Sillas och Nicholas PoV, något som jag uppskattar. Emellanåt kommer det kursiva partier som utspelar sig många många många år tidigare och som får sin förklaring mot slutet. Det funkar visserligen också bra men jag är inte superförtjust. Men visst ger det djup till historien, det gör det.

Blod, magi och kråkor gör en mycket bra bok och jag längtar till del två i serien. Sen måste jag ju bara kommentera utseendet. Detaljer som blodsdroppen som blir fåglar i början av varje kapitel och den blodröda sammetsryggen gör att min hjärta slår snabbt snabbare snabbast! Älsk på det!



Titel: Blodsmagi
Originaltitel: Blood Magic
Serie: The Blood Journals #1
Författare: Tessa Gratton
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 384
Genre: Roman, Ungdom, Fantasy
Utgivningsår: 2013
Förlag: B. Wahlströms (recex)
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-32-15940-4

9 kommentarer:

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...