lördag 5 januari 2013

Nytt på tallriken, någon?

Vi här hemma lagar nästan alltid mat efter recept. Alltså vi äter sällan saker t.ex.makaroner och köttbullar som man bara snabbt och lätt kokar ihop. Vi lagar mycket storkok, storhandlar en gång i veckan och har i allmänhet ganska bra koll på matkontot. Sen att maken tycker att det är bättre att han handlar - ja det är en annan sak. Han tycker att det blir så dyrt när det är jag som åker till Maxi...

Men problemet är att om man lagar mat efter recept så tar inspirationen slut samtidigt som böckerna tryter. Men Semic och Ica Bokförlag räddade vår mathöst genom att skicka recex av några nya titlar. Och nu har vi jobbat oss igenom dem och det är dags för recce på dem. Njut och testa gärna själva!


Din matkasse av Emma Hamberg & Anette Rosvall
978-91-552-5812-2, Semic
En bok sprängfylld av recept och inspiration, främst till vardagsmaten. Och det är just den som många upplever som dötråkig att hitta på. Den innehåller 16 färdiga "matkassar" med fem middagar efter säsong komplett med inköpslistor. Är du riktigt bekväm scannar du QR-koderna med din mobil och vips har du inköpslistorna i luren. Man kan testa att laga matkassarna som de är måndag - fredag eller göra som vi har gjort, välja och vraka bland recepten. Det finns också två separata delar i boken med recept på sallader och efterrätter. De recept som blivit våra favoriter är Räkor från Sanibel (underbara räkor med smak av smör, chili och lime), Dannes tonfiskmackor, Tunnbrödsrulle och Spaghetti med kantareller.
Köp på [adlibris] [bokus]



Gör livet lättare med ViktVäktarna av Moa Edlund & Johan Kalén
978-91-552-5881-8, Semic
Vare sig man är ny på ViktVäktarna eller rutinerad gammal medlem eller bara vill äta nyttigt och gott så är det här boken för dig. Den innehåller drygt en tredjedel med information om VV, historik och pepp. Resten av boken är fylld med recept till både vardag och fest. Ofta upplever jag ViktVäktarrecept som ganska tråkiga. Väldigt mycket vardag. Men i den här nya boken finns det en touch av vardagslyx i alla recept, vackra bilder och bonusen att det inte är någon dyr mat vi pratar om. Alla recept är lätta att tillaga och smakar mycket bra. Maken och jag har kärat ner oss i deras mustiga Chili con carne där köttet får koka sönder i timmar och smaksätts med underbara kryddor. Familjens stora favvo är Broccolisoppan (tro det eller ej) som serveras med ädelostcreme och knaperstekt bacon. Den stora tjejen har ingen botten när den serveras. Även Rårakor med sötpotatis och Pasta med sparris och räkor är höjdare ur boken.
Köp på [adlibris] [bokus]



Sommar med Systrarna von Sydow av Ebba Kleberg von Sydow & Amy von Sydow Green
978-91.534-3817-5, Ica Bokförlag
För det första innehåller boken vackra bilder som gör att jag nästan gråtfärdigt längtar till sommaren. Jag bara älskar Amys Granola och får hela tiden göra nya satser - en med nötter till mig och en utan till dotterns som är allergisk. Picknick- och kalas-recepten är underbara och deras brownies är to die for. Något jag inte testat än men som jag bara måste måste måste snarast är kolatårtan, som sägs ska vara världens godaste. Åh den ser heavenly ut!
Köp på [adlibris] [bokus]



5 kommentarer:

  1. Det här var recensioner precis i min stil. Har hakat på VV IGEN nu efter jul, så den är jag sugen på.

    Kram kram

    SvaraRadera
  2. Tack för tipsen, det var verkligen välkommet! =) Precis som du säger kommer man oftast till en punkt när man behöver lite förnyelse i vardagsmaten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vardagsmat är ibland det absolut tråkigaste som finns...

      Radera
  3. Att laga mat med inspirerande recept är ju toppen! :D Jag har för övrigt första receptboken hemma, även om jag inte hunnit göra något av recepten än ... (:

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...