tisdag 27 mars 2012

Nordisk utmaning: Åland

Nu är det snart april och det är dags att välja nytt läs i den Nordiska utmaningen hos Dantes bibliotek. April månads land är Åland och jag stod för ett par timmar sedan helt utan en aning om vad jag ska läsa. Men efter lite efterforskningar och den här fiffiga sidan så har jag nu bestämt mig för att läsa Vanlig som ett munsår i februari av Fred Forsell. Lite dyr och jag hittar den bara på Adlibris men det är den enda jag kan hitta som lockar. Eller har ni några andra förslag?



Jorå, jag har också sett Hungerspelen!

Jag älskade böckerna om Katniss. Älskade. Verkligen. Igår var jag och såg filmen med några av mina fina gamla elever från min förra arbetsplats. Bara att träffa dem var fantastiskt! Så, vad tyckte jag då om filmen?

I loved it!

Jag tyckte att de verkligen hade fångat bokens känsla och adapterat den till rörlig media på ett riktigt bra sätt. Det förvånade mig hur mycket som stämde överens med de bilder jag haft i huvudet när jag läst böckerna. Som t.ex. de scener som utspelar sig i och runt vattendraget eller lägenheten där Katniss och Peeta bor under förberedelserna. Det fanns också en hel del scener som inte såg ut som jag hade tänkt mig bl.a. skogen utanför staketen i distrikt 12, ymnighetshornet och mutanterna. Men det är inte saker som sänker filmen, bara det att jag inte sett dem så framför mig. Jag gillar Jennifer Lawrence som Katniss och jag tycker att Woody Harrelson gör en skitbra Haymitch. Elizabeth Banks är fantastisk i rollen som Effie Trinket och jag sitter hela tiden och önskar att jag ska få se mer av henne. Jag funderar dock på om Cinna (Lenny Kravitz) är lika enkel och smakfull, i kontrast till de andra, i boken också? Jag kan inte alls erinra mig om det. Jag får väl ta och bläddra lite i boken för att kolla av det. Eller så kanske ni kan upplysa mig ;-)

Det finns en sak som för mig är en (yttepytte negativ) grej. Jag behöver mer swoonworthyness. Jag behöver en Peeta som får det att kännas ända ner i skosulorna. Jag behöver en Edwardesque-typ som sweeps me off my feet. Som gör att jag sprudlar och lyfter och... Tyvärr gör varken Josh Hutchenson eller Liam Hemsworth det för mig. Dubbeltyvärr.

Anywho. Hungerspelen the movie får i alla fall full pott från mig och jag längtar till Catching Fire kommer på bio. Bara 605 dagar kvar.



lördag 24 mars 2012

En trave recex


Igår var det leverans de luxe i brevlådan. Recex från Forma Books och Fitnessförlaget var det som gick att finna i de bruna paketen. "Bli en bättre löpare med Malin Ewerlöf" är den bok som ska kikas i först. Jag tjuvbläddrade lite i " Kan jag kan du" igår och oavsett vad jag tycker om Charlotte Perelli så såg det ut som att det fanns en hel del bra övningar i den. Sen är jag ju bra nyfiken på "För evigt" också...

fredag 23 mars 2012

Spontanenkät

Spontanenkät från Dark Places. Häng på!
JUST NU…
… läser jag: Det av Stephen King och Flimmer av syskonen Holt. Har inte kommit så långt i den förstnämnda men jag gillar. Den andra är precis påbörjad imorse.
… väntar jag: Hungerspelen på bio på måndag. Påsklov. London i slutet av april.
… lyssnar jag på: elevernas tjatter om Sveriges värsta bilförare. I övrigt Panetoz Dansa Pausa som går på repeat på Spotify.
… tittar jag på: serier serier serier - The Walking Dead, American Horror Story, Falling Skies, Once Upon a Time...
… är jag nyfiken på: Hungerspelen i filmform naturligtvis.

onsdag 21 mars 2012

Dagens älsk!


  • Lisa Bjärbos senaste bok med fin autograf blev dagens på läsningen med sexorna. Har hunnit halvvägs och den levererar!
  • Fina Modernista har (antagligen) läst min blogg och skickat ett nytt fint och ofläckat ex av Grand Mal.
  • Sara har skickat en dublett av Sonya Sones En sån där vidrig bok där mamman dör till mig. Nu sitter jag och klurar på överraskning att ge tillbaka...
  • Träff med fina vänner som låter mig tanka energi. Bästa!

söndag 18 mars 2012

Det borde finnas regler av Lina Arvidsson

Gilla böcker fortsätter att ge ut bra crossover- och ungdomslitteratur och det senaste tillskottet till deras utgivningsstall är Det borde finnas regler av Lina Arvidsson. Den handlar om Mia, 14 år, och hennes liv. Hur bästisen är kär i en man åtminstone twice her age, hur hon äntligen träffar Killen med stort K (tror hon) och om äckliga gympalärare, irriterande poppistjejer och om mamma som är lite bitter och pappa som är alkis. Typ.

Jag trodde verkligen att jag skulle älska Det borde finnas regler såsom jag älskat de flesta andra böcker i GillaBöcker-stallet. Men jag kan förmå mig att tycka så mycket om den. Jag tycker inte att den är dålig, det är bara det... Den känns som en enda jättelång fjortismonolog. Och det stör mig att jag tycker så för jag brukar gilla den typen av språk. Men här blir det för mycket bara. Det är faktiskt riktigt tröttsamt att läsa emellanåt. Men sen glimmar den bitvis till och känns klockren.

Det finns however några citat som jag tycker är obetalbara, lyssna här bara:
"Jag och Mirjam har förbjudit oss att titta på Twilight-filmerna nu för tiden. Det går liksom inte, man blir beroende och världsfrånvänd. Jag tror inte att det är nyttigt att ha så mycket sexualitet i kroppen som jag får när jag ser dom."
Eller varför inte det här:
"Jag hatar vår håla. Det var oansvarigt av mamma att låta mig växa upp här, hello liksom, när jag får barn (om jag får det) ska jag faktiskt tänka på deras välmående i första hand."
En bok som jag verkligen tror kan gå hem hos högstadie/gymnasielever - utan tvekan. Men hos mig blir det inte mer än ett... ok.




Titel: Det borde finnas regler
Författare: Lina Arvidsson
Språk: 
Svenska
Sidor: 319
Genre: Ungdomsroman
Utgivningsår: 2012
Förlag: Gilla böcker

Format: Danskt band
ISBN: 978-918663418-6

Varma kroppar av Isaac marion

En zombieroman bland alla andra tänker nog många när de hör att Varma kroppar handlar om just zombies. Men ser ni, där har de fel. Varma kroppar skiljer sig från mängden på ett spektakulärt sätt. Inte ens jag var insatt eller medveten om vad den handlade om egentligen. Mer än att det verkade vara en historia om omöjlig kärlek mellan en zombie och en människa.

Och det är just var det är. Zombien R är ganska "ung" - han har antagligen inte varit zombie så värst länge. Han bor med många andra zombies på stadens flygplats där de har skapat ett liv åt sig. En dag tar de sig till staden för att äta och då träffar R på Julie. Han tar med henne tillbaka till sitt krypin in en övergiven Boeing 747 och de börjar trevsamt lära känna varandra. Han är fin, R. Och det börjar Julie så småningom se även hon. Och jag kärar ner mig lite i honom måste jag erkänna. Det råder en ganska dyster, melankolisk stämning i boken. Åtminstone i ja låt oss säga de två första tredjedelarna av den. Det är som om någon satt sordin på allt och alla. Som en dimma som ligger tjock men som tillslut skingras så att vi kan se mer och mer av himlen. Så att vi kan skönja hopp om en annan, bättre framtid.

Det som jag tycker skiljer Marions zombieroman mot mer traditionella är ju att vi får historien från deras perspektiv och att det alla inte alls är så att de är tomma skal. Att det faktiskt finns tankar och känslor kvar, iallafall hos de som är ganska nya i gamet. Men mest av allt gillar jag hoppet. Hoppet hos de överlevande människorna, hoppet hos R och Julie. Hoppet hos många av de zombies som till synes bara driver runt, letandes efter föda.

Jag slukade Varma kroppar på en yttepyttestund och jag älskade den. Vilket driv alltså. Det går inte att sluta läsa även om man hade velat. Den är trovärdig och genomtänkt och jag sitter aldrig med några frågetecken. Det imponerar att Marion har kunnat komma på en sådan twist på zombiegenren. En genre som annars lätt kan kännas uttömd och "been there, done that". Och det är så himla snyggt med de anatomiska tvärsnitten i början av varje kapitel. En fantastisk bok och en fantastisk historia. Nu väntar jag med spänning på filmen som kommer till hösten!


Titel: Varma kroppar
Originaltitel: Warm bodies
Författare: Isaac Marion
Språk: 
Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 288
Genre: Roman, zombielitt
Utgivningsår: 2012
Förlag: Mix Förlag

Format: Inbundet
ISBN: 978-91-8684-324-3

Klassisk betingning

En av de saker som verkligen fastnande under min studietid var uttrycket klassisk betingning och vad det innebär. I korta drag: belöna bra beteende, bestraffa dåligt. Sedan några veckor så kör jag klassisk betingning på mig själv. Och vad har det med bokbloggen att göra undrar ni. Jo det ska jag berätta. Jag håller som bekant på med projekt gå ner i vikt. Ett livslångt projekt känna det som och den här gången får det ta tid. Jag har hittills tappat nästan 15 kg och minst lika mycket ska bort. Men för att boosta mig själv så kör jag alltså med en variant av klassisk betingning. För varje halvkilo jag går ner får jag köpa en bok. Lyckas jag inte - inga nya böcker. Bu hu. Vilket alltså gör att jag har ganska bra fokus på att gå ner eftersom jag vill ha nya böcker. Vem vill inte det liksom? Så sedan projekt "minus på vågen, plus i bokhyllan" drog igång har jag gått ner 5 böcker i vikt. Det är inte illa. Senste tillskottet är på väg hem till mig från TBD, Island of lost girls av Jennifer McMahon. Jag har också som krav att jag måste beställa dem samma dag som jag har vägt mig, vilket är på måndagar*. Annars - no books. Det bästa av allt - jag har verkligen inte köpt en enda bok förutom de fem som jag gett mig själv lov att köpa.

Så nu vill jag ha era bästa tips på vilka böcker jag kan fylla min bokhylla med i takt med att kilona försvinner. Vad måste jag läsa? Vilka böcker måste jag ha? Vilka är era favoriter? Bring it!

*Nu ska jag villigt erkänna att morgondagens vägning antagligen inte kommer att resultera i några tillskott till bokhyllan. Trots några löparrundor och en relativt duktig vecka. Helgen har varit full av comfort food och gotte. Men man måste ju leva också ;-)

lördag 17 mars 2012

En mening.

A beautiful day with the buoyancy of a bird.




(Regler: plocka upp närmsta bok, bläddra fram till sidan 52 och skriv ned den 5:e meningen. Berätta inte titeln. Kopiera reglerna till ditt inlägg.)

Gästrecension: Varför hatar män kvinnor som älskar dem? av Eva Rusz

Den andra av två ljudboksrecensioner kommer från Jennifer, gymnasielärare i svenska, psykologi och filosofi, och även en fd kollega (en mycket saknad sådan - vi måste ses snart!). Hon har lyssnat på boken Varför hatar män kvinnor som älskar dem? skriven och inläst av Eva Rusz.


"Ljudboken Varför hatar män kvinnor som älskar dem? varvar fakta och psykologiska teorier med fallbeskrivningar ur verkliga livet. Lyssnaren blir guidad av författaren och uppläsaren Eva Rusz som även är psykolog samt psykoterapeut. Boken tar upp fyra kvinnor, Maria, Cecilia, Anna och Tina, och deras relationer med fyra hatfyllda män, Joakim, Kristoffer, Mikael och Stig. Det är mycket gripande berättelser som kvinnorna berättar t.ex. hur de charmiga männen drastiskt ändrades till manipulativa och misshandlande män. 

Eva tar upp olika psykologiska teorier, experiment och studier, inte som en ursäkt för männens beteende utan som ett försök till en förklaring. Hon förklarar lättförståeligt och använder ett enkelt språk så att även lyssnare som inte är så bevandrade inom psykologin har lätt att hänga med. Boken behandlar bl.a. teorier kring begreppet anknytning, där barndom kopplas ihop med det senare vuxna beteendet. Männens hat mot kvinnor förklaras med hur anknytningen mellan männen och deras föräldrar/vårdnadshavare har varit i tidig ålder. Säcken knyts ihop med att de fyra kvinnorna berättar om sina liv efter att ha brutit sig ur relationerna med de hatfyllda männen. Männen vill men kan inte ta emot äkta kärlek och kvinnor poängterar att mantrat “bara jag visar kärlek så kommer han att ändra sig” inte fungerar. Eva Rusz vill att boken ska fungera som en ögonöppnare för kvinnor som lever i en destruktiv relation och som en hjälp för professionella personer som kommer i kontakt med utsatta kvinnor och det tycker jag definitivt att hon har lyckats med!"


Titel: Varför hatar män kvinnor som älskar dem?Författare: Eva Rusz
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2011
Förlag: Adelphi Audio/A nice noise
Format: Ljudbok
ISBN:
 9186719262

fredag 16 mars 2012

Ön av Lotta Lundberg

Jag har alltid velat åka till Söderhavet. Jag har varit i Asien många gånger, på många olika ställen men så långt som Söderhavet. När jag sluter ögonen så ser upplever jag långa kritvita stränder och kristallklart vatten, Pirates of the Caribbean-mystik, lata dagar och exotiska frukter, kalla drinkar som smakar av lime och rom. En drömvärld kanske men så är det nog för många av de som drömmer om Söderhavet. Så även de turister som i Lotta Lundbergs senaste bok Ön njuter av lyxkryssningar i Stilla havets övärld. Och om den drömvärlden blir ituriven, krossad, förstörd... För på en kryssning blir en brittisk flicka utsatt för sexuella övergrepp av någon i lokalbefolkningen och hell breaks loose. Så skulle man kunna säga, ja. 

På ön bor den svenska Olivia, en läkare som kallat ön för hem sedan tjugo år tillbaka. Hon lever tillsammans med de infödda i någon slags storfamilj där man pratar om "allas barn" och man sover där man hamnar. Ungefär. Till ön kommer, efter larmen om de sexuella övergreppen, tre socialutredare från London som ska utreda övergreppen och se till att saker och ting fungerar enligt den brittiska standarden. Det de inte tänker på är att det är svårt att förändra en hel kultur...

Till en början så tilltalade inte boken mig, det måste jag erkänna. Jag kan inte riktigt svara på varför. Men den tog sig bra och sen gick det inte att sluta läsa. Det är mycket intressant att få ta del av kulturen på ön, hur Olivia har acklimatiserat sig (vilket inte var helt lätt för henne) och hur man tänker kring saker som för oss västerlänningar är självklart. Som t.ex. saker som mina barn, andras ungar eller sköt dig själv och skit i andra eller man skaffar inte barn när man är tolv. Ja, det där sista ligger ju en bit ifrån men det är ju ändå en sån där outtalad regel - och det är just de som blir ett problem för bokens socialarbetare. Det blir väldigt svårt att applicera hennes majestät drottningens hemlands lagar och regler på ett ösamhälle som ligger ljusår (ibland känns det så) ifrån sin kolonisatörs samhälle och struktur. Riktigt snyggt komponerat av Lundberg och man lever sig lätt in i det långsamma lunket på ön, precis som socialarbetarna från London gör. Det blir tillslut svårt att skilja på saga och sanning, på mer än ett sätt.

Boken är mycket välskriven och jag måste säga att slutet... ja det är riktigt bra. Så, vad väntar ni på? Läs för sjutton! Om inte annat för att fä känna sand mellan tårna, ölet svalka i djupa klunkar och t-shirten klibba på ryggen.

Titel: Ön
Författare: Lotta Lundgren
Språk: 
Svenska
Sidor: 311
Genre: Roman
Utgivningsår: 2012
Förlag: Natur & Kultur

Format: Inbundet
ISBN: 978-91-27-13258-0









Jag fick Ön i pappersform som recex från Natur&Kultur men även som ljudbok från Booked så jag har varvat läsning/lyssning.

onsdag 14 mars 2012

Lite om det ena och Det andra!


Godmorgon på er. Är på väg till Falkenberg för studiedag. Har hunnit med att springa nu på morgonen tack vare en liten sovmorgon. Men å andra sidan jobbar vi till halv sex ikväll.

Jag har ju som bekant läst rätt så mycket den sista tiden men skrivit desto mindre. Hur för man då en snabbläsare att tagga ner lite för att hinna med dokumentationen. Jo man plockar fram en tegelsten av rang, 1188 sidor skräck. Precis, jag talar om Stephen Kings Det. Jag har sett filmen och tyckte den var ganska, läs riktigt, ryslig. Har bara kommit en ca 50 sidor in i den men den leverar, precis som mina höga förväntningar trodde. Nu borde jag väl få en frist och hinna med att skriva några recensioner och andra inlägg. Har ni läst den? Opinions?

tisdag 13 mars 2012

Twitter-rec!

I ett försök att hinna skriva något om allt jag läst så kommer här några av dem i Twitterformat. Det vill säga max 140 tecken. Recensioner av Twitterkarakär kan man t.ex. hitta hos Bokbabbel och Bokstävlarna. Så här kommer fem twitter-recensioner.


62 dagar - Cilla Naumann
"Pojkstreck går fel & sommarlovet ger magknip i 62 dagar. Mkt bra med många tankar att fundera över. Kul med tonårsgrabbsperspektiv. Läsvärd!"










Ju fortare jag går, desto mindre är jag - Kjersti Annesdatter Skomsvold
"Om att tänka att man ska göra något annorlunda. Det glimmar till men tilltalar mig ändå inte riktigt. Språkligt mer värd än innehållet."









Spöa döden - Josh Bazell
"Baksidan lovar Grey´s Anatomy möter Sopranos. Bådade gott. Höll inte måttet. Spara era 42 kr. "









Triumph of the walking dead - James Lowder m.fl.
"Matnyttigt om zombiefenomen. Intressant att det handlar mkt lite om zombies och om övriga i TWD ist. Känns som kurslitt för den TWDfrälste."










Yarden - Kristian Lundberg
"Mkt välskriven och med ett gripande innehåll om en människa på randen till fattigdom på mer än ett sätt. Läsvärd!"

lördag 10 mars 2012

Nämen hello!

Jag har inte glömt bort er. Eller kidnappats eller nåt annat olyckligt. Jag har helt enkelt kommit in i en sån där "jobbar hela tiden och när jag inte jobbar orkar jag inte hålla mig vaken"-period.  Men sedan mitt senaste livstecken så har jag faktiskt läst en del som jag behöver skriva om. Erebos, Ön, Det borde finnas regler och Den drunknade har jag hittills betat av i mars. Alla riktigt bra men för Erebos och Den drunknade flaggas det för älsk!

Jag ska försöka återkomma i helgen med en hel drös recensioner men tyvärr måste fokus ligga på rättning av nationella prov och andra inlämningar. Men vi hörs förhoppningsvis inom kort...

torsdag 1 mars 2012

Nordisk utmaning: Tu man hand av Tomas Lagermand Lundme

I den nordiska utmaningen på Dantes Bibliotek har februari varit Danmarks månad. Jag har läst en bok som heter Tu man hand skriven av Tomas Lagermand Lundme. Det är en tragisk och hemsk uppväxtskildring även om vi bara får följa bokens jag i några månader. Men under dessa månader får vi bilden av en mycket trasig pojke, med fruktansvärda och dysfunktionella familje- och levnadsförhållanden. Bokens jag har en psykiskt sjuk mamma, en pappa som har ny familj och själv bor han tillfälligt hos en, tja jag vet inte vilken beteckning han går under men någon typ av tillfälligt boende erbjuder han i alla fall. Lasse, som han heter, betyder mycket för bokens jag. Väldigt mycket. Men både Lasse och pojken känner mer än bara det som bör innefattas i en vänskap mellan ett barn och en vuxen.  Men även om det händer saker som inte är på något sätt passande så kan jag inte hjälpa att känna att det  antagligen är viktigt för pojken att känna den närhet och kärlek som han får från Lasse. Tyvärr, eller kanske är det för allas bästa, så kan pojken inte bo kvar hos Lasse. Han ska flytta hem till sin pappa och Lasse ska resa i jobbet. Ju närmre flytten kommer desto sjukare, oroligare, ostabilare blir pojken. Och desto mindre äter han.

Jag har riktigt ont i magen när jag läser boken. Verkligen. Det är en tung, tung berättelse som är ganska enkelt skriven, men samtidigt fruktansvärt svår att ta till sig med tanke på ämnet. Språket ger ändå boken ett djup och en speciell stämning. Jag tycker absolut att den ska läsas. Och jag tycker att du ska läsa den idag!


Titel: Tu man hand
Originaltitel: Tomanshånd
Författare: Tomas Lagermand Lundme
Språk: 
Svenska
Originalspråk: Danska
Sidor: 191
Genre: Roman
Utgivningsår: 2011
Förlag: X Publishing

Format: Danskt band
ISBN: 978-91-85763-04-7

Månadsrapport: Februari

120229 DARK PLACES Gillian Flynn (424)
120219 DE ICKESYNLIGA Fredrik Härén (316)
120219 DEAD UNTIL DARK Charlaine Harris (292)
120218 KATEDRALEN VID HAVET Ildefonso Falcones (666)
120216 SPÖA DÖDEN Josh Bazell (286)
120215 GRAND MAL Linda Boström Knausgård (106)
120215 TU MAN HAND Tomas Lagermand Lundme (191)
120212 VÄRLDSKRIG Z Max Brooks (417)
120206 THE WOMAN IN BLACK Susan Hill (160)
120204 VARMA KROPPAR Isaac Marion (285)


Antal böcker: 10
Antal noveller: 0
Antal sidor: 3143
Antal tegelstenar: 1 (Katedralen vid havet, 666 sidor)

Antal svenska/engelska: 7/3
Antal manlig författare/kvinnlig författare: 6/4
Antal e-böcker: 0
Antal lästa nyköp (köpta samma månad): 1
Antal lästa recex: 3
Antal hyllvärmare (som stått i hyllan längre än två år): 0
Författarnationaliteter: svenska (2), amerikanska (5), brittiska (1), spanska (1), danska (1)
Månadens bästa: Varma kroppar av Isaac Marion, Dark places av Gillian Flynn
Månadens överraskning: Att jag inte var så förtjust i Dead until dark...
Månadens påbörjade men ännu ej utlästa: Det borde finnas regler



en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...