söndag 26 februari 2012

Dead until dark av Charlaine Harris

Jag kommer inte att skriva så mycket om själva handlingen i första Sookie Stackhouse romanen. Den handlar om Sookie, en servitris som blir kär i en vampyr samtidigt som en seriemördare far fram i Bon Temps. End of story. Nä, det jag vill prata om är den enorma besvikelse jag kände när jag läste den. Jag är av den skolan att jag tycker att böcker gör sig bäst som just bok och inget annat. Med några få undantag dock. Speciellt sådana där en filmatisering bringar än mer djup åt en bok eller bokserie. Jag tycker att Dead until dark måste räknas till undantagen. 

Jag har sett de fyra säsonger av True Blood som finns filmade och jag är ett stort fan av serien. Jag antar (rätta mig om jag har fel) att de då är de fyra första böckerna som är avhandlade i de fyra säsongerna. Det gör alltså Dead until dark till den första boken. Vilket i sin tur gör att jag (självklart) jämför bok och tv-serie. Och jag är hemsk ledsen att meddela er följande: jag gillade den inte. Den var seg och trögläst, bokens Sookie känns tjurigare än tv-seriens dito. Bill känns fräckare (på ett negativt sätt) och inte lika öm och känslig. Ganska hård och tuff. Och var är Tara? Är hon bara hittepå? Och Jessica likadant.

Njae, jag är inte nöjd. På alla håll och kanter har jag hört det oh'as och ah'as över Sookie-böckerna. Och nu sitter jag här besviken och undrar om det kommer vända? Ska jag satsa på att "läsa ikapp" tv-serien så att jag går om och ligger före. Då blir kanske inte besvikelsen så stor och jag kan uppskatta böckerna mer. Men just nu känns det surt att gå på bok två. Och jag som ska läsa alla tolv som utmaning i år. Jodå, utmaning är precis vad det känns som just nu.


Titel: Dead until dark - True Blood del 1
Författare: Charlaine Harris
Språk: Engelska

Sidor: 292
Genre: Spänning, vampyrer
Utgivningsår: 2009
Förlag:
 Ace Books
Format: Pocket
ISBN: 978-0-441-01699-0

Grand Mal av Linda Boström Knausgård

En samling noveller som grep tag i mig totalt. Enkelt beskrivet. De blygsamma 106 sidorna är fullmatade med olika människoöden, ögonblicksskildringar och tankar värda att hålla kvar. Grand Mal består av tjugo noveller av olika karaktär men de är alla skrivna med ett fantastiskt vackert och stämningsfullt språk. Mina favoriter är den om det oväntade mötet i tyst kupé - Osett landskap, den om det spökande babyalarmet med just namnet Babyalarmet och till sist den som nanmgivit samlingen - Grand Mal - som handlar om hel massa saker. Kanske främst om att saker inte alltid är vad det ser ut att vara. Eller att vara sann mot sig själv och det man tror på. Jag har blivit en sucker för bra novellsamlingar. Det går snabbt att läsa och man får ofta mycket för pengarna so to speak. Och Grand mal är inget undantag. Alla noveller är riktigt bra och ingen av dem gör mig besviken. Visst finns där en eller två som inte tilltalar mig nämnvärt men dåliga läs är de inte för den delen. Men jag känner att det i alla noveller finns en tydligt riktning mot något som kan liknas vid ett grand mal anfall. På ett eller annat sätt kan vardagen rasa samman, olika val och olika händelser kan leda fram till ett massivt utbrott, uppbrott. Linda skriver lidelsefullt, passionerat, sorgset, frustrerat - hon hittar alla vägar som behövs för att nå fram genom sina noveller.

Jag måste också ge ros för omslaget. Jag tycker att det passar alldeles utomordentligt till boken. Nu lyckades ju jag få en del av matlådan över mitt men det är ändå en favorit i hyllan. Men självklart också för dess innehåll. Mycket, mycket bra.


Titel: Grand mal
Författare: Linda Boström Knausgård
Språk: 
Svenska
Sidor: 106
Genre: Novellsamling
Utgivningsår: 2011
Förlag:
 Modernista
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-86629-17-5

torsdag 23 februari 2012

Mina bokreafynd


Jag har ju liksom alla andra shoppat på bokrean. Och jag måste ju liksom alla andra visa mina fynd. De sex översta är alla från Adlibris och kostade en tjuga styck. Riktiga fynd alltså! Den enögda kaninen var ingen reabok dock på erbjudande för 29 kr. De tre understa är från cdon och kostade runt femtiolappen styck. Jag väntar på ett reapaket till från Adlibris men det är en okynnesbeställning som jag gjorde imorse!

tisdag 21 februari 2012

En bokvinst

När ett helt gäng bokbloggare var på en härlig bokresa (ja jag är lite avis) så lottade Breakfast Bookclub ut några av de böcker som fanns i deras goodiebags. Jag kammade hem en av vinsterna: Flimmer av syskonen Holt i Excessformat. Min första bok av den typen och det ska bli spännande att se hur det känns att läsa excess.

De ickesynliga av Fredrik Härén

Igår strax innan lunch skulle jag lägga mig i ett skönt skumbad. Som boksällskap tog jag den bok jag läste just då. Men när jag gick förbi högen med nyköpta, olästa böcker fångade den gröna boken mitt intresse och det blev De ickesynliga som fick följa med in i badet. På kvällen var den utläst.

De ickesynliga handlar om Alex, en journaliststudent som skriver ett arbete om barn som har låtsasvänner. Allt eftersom hennes intervjuer och efterforskningar fortskrider blir hon, med hjälp av en Mr. Williams, varse om De ickesynliga. Ett folkslag som lever runtomkring oss men som vi människor inte kan se. Bara spädbarn och vissa barn och vuxna kan se dem. Men genom att bli så kallad insatt - det kallas de som är medvetna om de ickesynliga, yangyang, - dras man också in i en livsfarlig värld där det kan innebära döden om man sprider kunskapen om de finns...

Jag måste säga att ett av skälen till att jag köpte De ickesynliga är att Fredrik Härén bor i Singapore. Mina föräldrar bodde där under många år och det hat varit som ett andra hem. Alltså, löjligt skäl - jag vet. Det andra skälet var att mamma, som brukar spara boktips till mig från tidningar och dylikt, hade klippt ut en sida ur en söndagsbilaga om just De ickesynliga. Så på den vägen är det. Och om jag är glad att det blev så. För Häréns bok är sannerligen en riktigt bra en. Den är av typen "går inte att lägga ifrån sig den".  Författaren har gjort ett digert jobb med att skapa en trovärdig och vattentät verklighet som skulle kunna tas för sann. Liksom Alex är jag till en början mer eller mindre skeptisk men ju mer hon/jag får förklarat för mig desto mer självklart känns det. Det är ju klart att de finns folk vi inte kan se. Man brukar ju säga nåt i stil med att barn och hundar kan se spöken. (Kan vara nåt jag hittade på nu också) Men nu får det ju sin förklaring. Författaren har tänkt på allt. Ett måste för att en sån här bok ska funka. Och det gör det definitivt!

En sak som gör mig riktigt förbannad är Alex jävla brorsa, Daniel. Jag blir bara mer och mer irriterad på honom. Ett riktigt svin, tycker jag nog. Självisk, narcissistisk, självcentrerad - kärt barn har många namn. Tycker verkligen att han borde betett sig på ett bättre sätt, i alla fall med tanke på sin syster. Hon kommer till honom och ber om råd och han tar direkt tillfället i akt att tjäna nåt på det. Då framstår svägerskan som ljusår bättre. Henne som jag var säker på att jag skulle ogilla från början.

Alex historia får vi ta del av genom kapitel och i varje kapitel finns en kursiv del som berättar från de ickesynligas perspektiv. Jag är ju inget fan av kursiva delar men här fyller de en viktig funktion. En annan sak jag tänker på när det gäller språket är att jag ibland kommer på mig själv att tänka "undra hur detta är formulerat i originalet?" Jag får alltså för mig att det är en engelsk bok översatt till svenska. Jag funderade lite på varför jag tror det. Kan det vara för att han bor utomlands och kanske har vant sig vid engelskan såpass att hans svenska blivit "lidande"? Eller kan det bero på att det förekommer många namn som skulle vara naturliga i en bok av engelsk härkomst: Mr Williams, Alex, Daniel? Det är inget negatativt eller så, bara det att det var något jag funderade över.

En kanonbra bok som jag verkligen kan rekommendera. Den vänder liksom lite uppochner på allt man tidigare trott var sanningen och det rätta. Du kan följa boken på Facebook för jag tror att det kommer en uppföljare. Det måste komma en uppföljare. Det bör också tilläggas att jag i går hittade fjärrkontrollen till tv:n i sovrummet på sängen och med tv:n på. Jag som nyss hade lagt upp den på hyllan. Då isade det till i magen vill jag lova. Sen att det framkom att det var dottern som varit där... ja det är en annan sak.


Titel: De ickesynliga
Författare: Fredrik Härén
Språk: 
Svenska
Sidor: 412
Genre: Spänning
Utgivningsår: 2012
Förlag:
 Månpocket
Format: Pocket
ISBN: 978-91-7503-043-2

söndag 19 februari 2012

Inget att läsa - allt att läsa!

För första gången på länge har jag inget att läsa. Och med det menar jag ju inte att jag inte har några böcker att läsa. För det har jag. Mängder. Jag menar att jag inte påbörjat något nytt läs medan jag fortfarande håller på med ett annat. Så allt påbörjat är utläst och inget nytt är påbörjat. Förvirrande, inte sant?!

Nu har jag spenderat en lång stund bara att titta på mina böcker i bokhyllan. Smekt ryggarna varsamt och förundrats över de titlar jag glömt bort att jag har. Och liksom försökt känna om det finns någon extra dragningskraft till någon speciell, någon bok som vill bli läst nu. Jag funderar på Lotta Lundbergs Ön som jag fick i brevlådan i fredags. En glad överraskning men recdatum ligger en bit fram i tiden så den får kanske vänta någon vecka.

Det är då jag får syn på den. Den svartvita ryggen med titeln i lila versaler. Den måste jag läsa. Den har antagligen redan stått för länge oläst i bokhyllan. Åtminstone om du frågar den här tjejen. Så får det bli.

Kan du gissa vilken bok jag pratar om?

torsdag 16 februari 2012

Tystnaden i bruset av Patrick Ness

WTF. Det var ungefär det enda jag kunde tänka under tiden jag läste de första sidorna i Tystnaden i bruset av Patrick Ness. Halva förstasidan är en enda lång mening. Bara det gör ju en mörkrädd. Men ser ni, det kan bli värre. För boken är skriven med så gott som bara talspråk. TALSPRÅK! Hajar ni? En svensklärares värsta mardröm. Jag ryser.

Nu fattar jag ju - precis som ni - att talspråket i den här boken är ett sätt att visa dialekt och tillhörighet. Det märks tydligt en bit in i boken. Boken som handlar om Todd Hewitt, en snart tolvårig kille som bor i staden Prentisstown. En stad som bara består av män eftersom alla av kvinnligt kön dog. De dog av samma virus som gjorde så att alla kan höra ens egna tankar. Alla kan höra dem. Ja just det, man blir man när man fyller tolv. Och för Todd är det inte långt kvar dit. Men innan han hinner bli man kastas han in i en vild flykt till Haven. Med sig på flykten har han sin hund. Snart stöter han på problem i form av en... flicka?

Om boken inleds med mastodontmeningar så avslutas den med desto kortare ditos. Eftersom vi hela tiden får ta del av mycket tankar så är det många korta och rappa meningar allt som oftast. Lite annoying at times. 

Även om boken på många sätt inte tilltalar mig så kan jag inte sluta läsa den. Jag är nyfiken på om Todd och Viola kommer fram till Haven. Jag vill veta. Precis som det faktum att jag kan tänka mig att stå ut med talspråk och långa meningar för att få reda på fortsättningen i bok två: Cirkeln och pilen. Det här blev inte riktigt någon kvalitativ rec men om ni kan stå ut med extremt mycket talspråk så läs boken i fråga. Om inte  - save yourself the grief.


Titel: Tystnaden i bruset - Kaostrilogin bok ett
Originaltitel: The knife of never letting go - Chaos walking book one
Författare: Patrick Ness
Språk: 
Svenska
Originalspråk: Engelska

Sidor: 412
Genre: Äventyr
Utgivningsår: 2011
Förlag:
 Ponto Pocket
Format: Pocket
ISBN: 978-91-86587-87-1

onsdag 15 februari 2012

Bu hu hu


Kommer till jobbet och inser att matlådan läckt. När jag torkat av allt i väskan ser jag att mitt fina recex från Modernista, Grand mal, blivit förstört i ena hörnan. Dagen är förstörd. Alltså ni fattar ju...

tisdag 14 februari 2012

Den här jäkla slalomläsningen

Jag blir tokig. De senaste veckorna har det hela tiden funnits något annat att läsa. Något bättre, roligare, mer spännande, intressantare - helt enkelt något annat än det jag läser just nu. Nu har jag lyckats med konststycket att ha igång hela fem böcker. Gah! Jag får liksom inte till ett avslut någonstans. Förutom på Tu man hand för den är snart slut. Grand mal detsamma. Men de andra. Jag klarart inte. Hjälp!

söndag 12 februari 2012

Världskrig Z av Max Brooks

Den engelska utgåvan, World War Z, har stått i min bokhylla ett tag och även om jag varit nyfiken på den så har det funnits andra läs som gått om i prioritet. Nu fick jag den svenska utgåvan, Världskrig Z, som recex från Modernista och då blev jag genast lässugen. 

Världskrig Z handlar om det stora kriget mellan människor och zombies. Vad som hände innan, under och efter. Men det är ingen klassisk roman. Den är uppbyggd av intervjuer med olika människor från hela världen som ger sin syn på allt som har hänt. De flesta som intervjuats har varit med aktivt i kriget på ett eller annat sätt: soldater, läkare, politiker och affärsmän. Jag har nog alltid trott att det skulle vara en "vanlig" zombieroman och blev först lite paff. Men det tog inte många sidor innan jag fick påminna mig om att det är skönlitteratur och inte verklighet. För det är där man hamnar. Intervjuerna är så skickligt skrivna att man dras med och får svårt att skilja mellan fakta och fiktion. Brooks går verkligen in i de olika rollerna och ser kriget från de olika vinklarna. Det skulle verkligen kunna vara en bok om något som vi alla var med om för tio år sedan. Jag är djupt imponerad. Som så ofta när det handlar om varelser med Z så är en stor del av språket fullt av militära termer och det namedroppas vapen, fordon och annat militärt. Men det känns helt naturlig. Även om jag egentligen inte vet vad en SSV-33:a är (jag tackar och bockar för fotnoterna). Och det bästa av allt - det figurerar en hel del smarta, bildade kvinnor i boken. Sånt gillar vi!

Om jag ska komma på ett litet minus så är jag inte så förtjust i omlsaget. Njae, då gillar jag den engelska förlagan bättre med vit botten och röd text lite sådär på sniskan. Om man bortser från denna petitess så är det en skitbra bok. Riktigt välskriven. Intressant. Det går inte att lägga ifrån sig den. Åh vad jag skulle önska en variant där jag kan få fler civila ögonblicksskildringar och mindre militär. För jag vill ha mer och då gärna från ännu fler synvinklar. Jag vill för övrigt avsluta det här inlägget med att skicka er vidare till min idol inom mer eller mindre nödvändigt vetande när det kommer till zombies - Swedish Zombie - för ett välskrivet och intressant inlägg om Världskrig Z.


Titel: Världskrig Z
Originaltitel: World War Z

Författare: Max Brooks
Språk: 
Svenska
Originalspråk: Engelska

Sidor: 417
Genre: Fiktiv fakta
Utgivningsår: 2011
Förlag: Modernista
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-86629-26-7



lördag 11 februari 2012

Gardell-lördag hos Fiktiviteter

Jag anmälde mitt intresse till Gardell-lördag hos Fiktiviteter av några olika skäl. Först och främst för att jag hade En komikers uppväxt ståendes oläst i bokhyllan. Och där har den stått i många år. Bara ett skäl att få en hyllvämare läst liksom. Ett annat skäl var att jag under många år inte riktigt orkat med Jonas Gardell. Missförstå mig rätt, jag ogillar inte honom och det han gör. Jag har bara tyckt att han verkar jobbig och ettrig. Men nu bestämde jag mig för att inte låta mina förutfattade meningar stå i vägen för ett potentiellt bra läs.

Så för några helger sedan så plockade jag fram En komikers uppväxt. Den handlar om Juha Lindström, en tolvårig kille som bor i en ganska tidstypisk förort under 70-talet. Han är väl inte den populäraste killen i klassen men genom att agera "klassens clown" slipper han förlora samma popularitetstävling. Det är lätt att undvika andra känslor om man skämtar. Tyvärr funkar det inte alltid. Gardell skildrar en barndom som jag tror att många kan känna igen sig i, oavsett när man är född. Om utanförskap och att passa in. Att man döms efter vem man umgås med, vilka kläder man har, hur ens föräldrar är, vart man bor. Listan kan göras lång. Jag som är tidig åttiotalist känner igen mig väl på vissa ställen, på andra är det mest känslan som vittnar om igenkänning. Boken är ganska rå egentligen och på många ställen skär det i hjärtat av att läsa. Barn kan vara så elaka. Inte bara de som mobbar och slår. De som står bredvid och inte vågar stå emot det som är fel och de som inte vågar stödja de svaga på grund av rädslan att själv bli utanför. Det är en diskussion vi fört på jobbet den senaste vecka efter en del händelser. Att elever i rädslan för att själva bli utsatta hänger på de tuffa, de elaka, de som kanske själva är osäkra. Jag tror, men jag är inte säker på att det är så, men jag tror att det finns självbiografiska inslag i boken. Den känns så äkta. Många komiker (antagligen en grov generalisering) har nog använt sig av humor som sköld i sin barndom. Och övar man mycket på något så blir man ju bra. Kanske så bra så att man kan bli en av Sveriges bästa komiker...

Det som förvånar mig mest efter att ha läst Gardell för första gången i mitt liv är hur mycket jag tyckte om boken. Både stilmässigt och innehållsmässigt. Jag skrattar högt ett flertal gånger liksom gråter vid ett par. Jag kan höra berättelsen i mitt huvud med Jonas som uppläsare, det känns verkligen i språket att det är hans. Det är en glimt i ögat med hela tiden oavsett om det är av glädje, humor, sorg eller smärta. En komikers uppväxt åker rakt in på listan av mina favoritböcker. Wow,  det trodde jag aldrig när jag tog ner den från bokhyllan. Men den är verkligen bra. Det måste jag tacka Helena för - det hade nog dröjt ytterligare ett par år annars. Nu är ju bara frågan vilken Gardell man ska läsa efter den här...?


Titel: En komikers uppväxt
Författare: Jonas Gardell
Språk: Svenska
Sidor: 248
Genre: Roman
Utgivningsår: 2002
Förlag: Norstedts
Format: Inbunden
ISBN: 91-1-301129-4

torsdag 9 februari 2012

Förhandsbeställningar

Från Adlibris:
Bohman, Therese . Den drunknade
Carlsson, Christoffer - Fallet Vincent Franke
Hamilton, Laurell K. - Swallowing darkness
Harris, Charlaine - Dead and gone
Le, Nam - Boat
Rosoff, Meg - Justin Case

Från cdon:
Kate, Lauren - Fallen
Kate, Lauren - Torment
Hockensmith, Steve - Dawn of the dreadfuls



INGA FLER NU. OKEJ? OKEJ!

Hej bokkonsument!

Precis om resten av #boblmaf kör jag en Hej bokkonsument a lá Johanna K.


Senast lästa: The woman in black av Susan Hill

Senast köpta bok: Bleak House och Great expectations av Charles Dickens.
Senast lånade bok: Så länge sen jag lånade att jag inte minns.
Senast fådda bok: Det blir ju de jag bytte till mig på bloggambassadörsträffen (utan att ha nån att byta med...): Udda verklighet, Darling Jim och Hål i huvudet.
Favoritbokhandel: Handlar ju mest på nätet men jag gillar Bjäre Bokhandel i Båstad. Och Science Fiction bokhandeln i Sthlm.
Favoritbibliotek: Jag är inte så ofta på bibliotek men Stadsbibblan i Halmstad är en favorit. Lite dåliga öppettider bara...
Antal lånekort: Biblioteken i Halmstad och Högskolan i Halmstad.
Använder som bokmärke: Oftast kvitton eller bokmärken från Pocketshop/The Book Depository.
Favoritfärg på bok: Färg spelar mindre roll men jag är en sucker för snygga omslag över lag.
Favoritmat/snack vid läsning: Inget speciellt.
Favoritdryck vid läsning: Kaffe. Eller vin.
Favoritställe att läsa på: Badkaret och på stranden.
På den sidan hålls jag i den bok jag läser just nu: I vilken av dem? Har lyckats hamna i slalomläsning. Sidan 79 i Katedralen vid havet,  127 i Dead until dark och  113 i Spöa Döden.
Den här boken köper jag till en förälder: Deckare/thrillers till pappa, inredningsböcker till mamma.
Den här boken köper jag till min bästa vän: Hon skulle få något snabbläst men bra som går att varva med blöjbyten och amning - t.ex. Queen of Babble-böckerna av Meg Cabot.
Den här boken köper jag till en partner: Gärna nåt faktabetonat men utan att bli för informativt, Maken fick Alla monster ska dö i julklapp. Den gillar han.
Favoritgenre: Skräck, zombies, vampyrer (okej inga "riktiga" genrer men...)
Favoritformat: Pocket eller danskt band.
Författarfavorit: Många... många...

Den tjockaste bok jag läst: Borta med vinden. Eller Katedralen vid havet (dock inte utläst än).
Den tunnaste bok jag läst: The Wave. Eller den något mer lättlästa utgåva av Oliver Twist som jag ska använda på engelskan efter sportlovet.
Favoritljud när du läser: Helst inga alls.
Favorittidning: Vi läser, Mama, Family Living.
Prenumererar på: Mama, Må Bra.
Favoritbokblogg: Alla i min RSS-feed här vid sidan. Och fler därtill.
Mitt bästa bokminne: Så färskt att jag inte kan släppa det - bloggambassadörsträffen i helgen som gick.
Senaste bokfyndet: Ett "twentyfour hours of one hour offers"-fynd från The Book Depository - I am legend av Richard Matheson för nästan inga pengar alls.
Senaste impulsköpta bok: Se ovan nämnda bok.
En bra bok att ge bort: Nåt tänkvärt och bra.
Bokgenre som jag undviker: Biografier.
Så gör jag med böcker som jag inte vill ha längre: Ger bort dem. Men det händer sällan att det rensas ut böcker ur min samling.
Så här håller jag koll på vad jag läst: bloggen samt ett par tama försök till analog läsdagbok varje år. Så här sorterar jag min bokhylla: Inbundna för sig, pocket för sig. I bokstavsordning på författarens efternamn.
Nästa bok jag ska läsa: Heaven av Christoph Marzi

Inspirationsträffen


Som många av er har förstått så var det i helgen som gick dags för inspirationsträff i Göteborg för Bokmässans Bloggambassadörer 2012. Jag fick 24 timmars enorm inspiration både från Bokmässans personal men självklart även från mina fellow Bloggambassadörer. Det var riktigt roligt att få historien bakom mässan (som föddes på en kräftskiva) och få veta mer om hur man tänker och planerar. Jag fick även träffa bokbloggaridoler som Bokbabbel (en urmysig tjej som jag hoppas kunna hålla kontakten med) och nästan det bästa av allt - ostörd lästid på flyg och tåg. Jag är så tacksam att få vara en del av allt det här. Fantastiskt för en bokälskare!

Igår släpptes även temat för Bokmässan 2013 - Rumänien. There´s a challenge for you, people!


onsdag 8 februari 2012

Gästrecensent: Underbara böcker

I december efterlyste jag några som ville gästrecensera ljudböcker här på bloggen. Lite försenat (från min sida, inte recensenten) kommer här den första ljudboksrecensionen skriven av Marie på Underbara böcker.


"Stefan Einhorn har varit en stor favorit ända sedan jag läste boken konsten att vara snäll för några år sedan. Jag älskar hans sätt att skriva och blev därför extra glad när jag fick möjligheten att lyssna på hans senaste bok Änglarnas svar. Detta är Einhorns skönlitterära debut och det känns lite som en blandning mellan hans tidigare tankeväckande böcker och en roman, en riktigt bra blandning om ni frågar mig. :)

Andra världskriget är slut och Hanna kommer till Sverige med en av de vita bussarna. Hon har förlorat allt och hon är den enda överlevande i sin familj och har mot alla odds lyckats överleva krigets fasor. I Sverige får hon anställning hos en familj där hennes arbetsuppgifter till största del består av att ta hand om familjens lille son. Men Hanna bär på en hemlighet, en hemlighet som blir allt tydligare ju längre in i boken man kommer.

Einhorn berättartaktik är lite annorlunda, han låter bokens sju huvudpersoner själva berätta sin del av historien om Hanna och det är först när man hört den allra sista personens berättelse som man förstår vad som faktiskt hänt henne och hennes familj. En historia som är både hemsk och otroligt sorglig. Jag hade till en början lite svårt att komma in i handlingen och det gick ganska trögt att lyssna men jag tror till största del att det berodde på uppläsaren Torsten Wahlunds otroligt lugna och sövande röst. Det gick dock över ganska fort och efter ett tag kunde jag inte sluta lyssna. Jag ville veta mer om Hanna och hennes tragiska öde.

Hela historien känns så väl bearbetatoch för ovanlighetens skull så störda jag mig inte på en endaste karaktär, vilket oftast brukar vara mer en regel än undantag. Historien känns också väldigt viktig och blandar historier om andra världskriget, koncentrationslägrens fasor med familjeliv, kärlek, sorg och saknad. 
Det här är verkligen en bok som jag tycker att alla bör läsa. "


Titel: Änglarnas Svar
Författare: Stefan Einhorn
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2011
Förlag: Adelphi Audio/A nice noise
Format: Ljudbok
ISBN: 9186719203

söndag 5 februari 2012

Penguin Classics Deluxe Editions

Men alltså jag kan dö för omslagen från Penguin Classics Deluxe Editions.
På riktigt. Ha-begäret är enormt! Bildbomb följer:













(Till saken hör att jag stod och pillade på några av dem på Pocketshop igår men plånboken tyckte att jag skulle beställa dem från TheBookDepository istället - ca 70 kr billigare där.
Men det finns ju en Pocketshop på stationen här i Göteborg också...)

Bloggambassadörer 2012


Nu är jag på väg mot Göteborg. Tåget gick i tid (!) och vi har nu passerat Södertälje. I eftermiddag checkar jag och mina fellow bloggambassadörer in på Gothia Towers för 24h Bokmässa. Bättre slut på helgen får man leta efter.

lördag 4 februari 2012

Blackout i den lila boklådan.

Efter strosande på stan, klänningsköp och god lunch i Kungshallen så blev det då dags att besöka Pocketshop. Jag gick in peppad och ut tomhänt. TOMHÄNT! Alltså utan att köpa nåt! Jag fick en blackout helt enkelt. Visste varken ut eller in, kom inte ihåg vilka böcker jag beställt den senaste veckan och det kändes som om jag har det jag vill ha. Men. Det fanns ändå ett par titlar som känns intressanta. Och så hittade jag Bitterfittan "Bitter bitch" - visste inte att den översatts till engelska. Jaja. Snart är det Mello, jag har en ny fin klänning och imorgon får jag åka tåg. Alltid nåt.



Den nordiska läsningen

I Dantes nordiska läsutmaning har jag i januari läst novellen Skriva i sanden av Marjun Syderbö Kjelnaes. En mycket bra novell som leder till viktiga tankar om identitet och kärlek. I Februari månad ska jag läsa den danska fullängdaren Tu man hand av Tomas Lagerman Lundme. Men sen tar det stopp. Jag har inventerat bokhyllan inför mars månads norska bok men där finns inget oläst i hyllan. Så nu börjar jakten på bra böcker av norska författare. 

Tips någon?

onsdag 1 februari 2012

Månadsrapport januari

SKRIV I SANDEN Marjun Syderbö Kjelnaes (novell)
EN KOMIKERS UPPVÄXT Jonas Gardell (248)
TYSTNADEN I BRUSET Patrick Ness (412) 
JAG BEHÖVER DIG MER ÄN JAG ÄLSKAR DIG OCH JAG ÄLSKAR DIG SÅ HIMLA MYCKET Gunnar Ardelius (120)
TIDSRESENÄRENS HUSTRU Audrey Niffenegger (465)
BARA DU FINNS Jenny Holmberg (323)
TRIUMPH OF THE WALKING DEAD James Lowder m.fl. (233)
YARDEN Kristian Lundberg (144)
DÖDA FLICKORS DANS Rachel Caine (320)
BESATTA Elif Batuman (306)
62 DAGAR Cilla Naumann (143)
JU FORTARE JAG GÅR, DESTO MINDRE ÄR JAG Kjersti Annesdatter Skomsvold (140)
TILL SKOGS Tana French (484)


Antal böcker: 12
Antal noveller: 1
Antal sidor: 3338
Antal svenska/engelska: 11/1
Antal manlig författare/kvinnlig författare: 5/7
Antal e-böcker: 0
Antal lästa nyköp (köpta samma månad): 2
Antal lästa recex: 5
Antal hyllvärmare (som stått i hyllan längre än två år): 1
Författarnationaliteter: svenska (5), amerikanska (5), irländska (1), norska (1), färöska (1)
Månadens bästa: Bara du finns av Jenny Holmberg
Månadens överraskning: En komikers uppväxt - jag vet inte vad jag förväntade mig men jag trodde inte att den skulle vara så bra!
Månadens påbörjade men ännu ej utlästa: Katedralen vid havet, Dead until dark, Memoirs of the walking dead.





en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...