fredag 30 november 2012

Som små små briljanter glimmar det till...

Jag har läst något som klassas som mikronoveller. Det är Tomas Kindenberg som i två böcker skrivit korta betraktelser ofta tillskruvade och omvända ifrån det vi annars kallar norm, normalt, det vanliga. Kan du inte bara vara pinsamt tyst är Kindenbergs första bok med mikronoveller och den är genial. För det första ser den ut som en coffe table-bok i miniatyr. Svartvita bilder som talar sitt eget språk. Men som kompletterar de små texterna perfekt. För det andra: innehållet. Kindenbergs betraktelser är fantastiska, kantade med humor, bitterhet och ironi. Men samtidigt innehåller de ibland ett allvar som man inte får missa. Jag älskar dem. Verkligen. Jag läser dem om och om igen.

Kindenbergs andra bok, Humoristen, gavs ut 2012 och är en mycket värdig uppföljare till succédebuten. Den är lika snyggt formgiven som dess föregångare, men istället för de svartvita bilderna ackompanjeras varje mikronovell med en bläckteckning i form av siffran novellen har i ordningen. Kindenberg fortsätter att bana väg med litterära briljanter som Elefanter, Falskhet eller min favorit Vem är det som är konstig nu. Hos Bokus hittar vi ett smakprov från boken:
Falskhet
Fyra år. Så lång tid tog det för henne att erkänna att hon inte älskade mig. Fyra års intensiv bearbetning. Alla dessa långa samtal för att få ur henne sanningen. Jag brukade väcka henne mitt i natten och fråga varför hon inte bara kunde erkänna att hon inte älskade mig. Till slut gav mina ansträngningar resultat: hennes försäkranden blev mindre och mindre övertygande - och så erkände hon. Förr eller senare gör de det. Likadana allihop.
Ja ni ser ju. Briljanta. Geniala. Ett måste i bokhyllan, att läsa om och om igen.



Titel: Kan du inte bara vara pinsamt tyst
Författare: Tomas Kindenberg
Språk: Svenska
Sidor: 130
Genre: Mikronovellsamling
Utgivningsår: 2006
Förlag: Zoo Publishing (recex)
Format: Pocket
ISBN: 978-91-631-8406-2










Titel: Humoristen
Författare: Tomas Kindenberg
Språk: Svenska
Sidor: 72
Genre: Mikronovellsamling
Utgivningsår: 2012
Förlag: Zoo Publishing (recex)
Format: Häftad
ISBN: 978-91-633-7360-2

1 kommentar:

  1. replica bags near me replica hermes handbags z1n98e0f28 replica bags from china replica bags high quality replica gucci bag j1p76i9v12 replica ysl bags australia replica bags in bangkok look these up v9t31c3t98 replica bags delhi

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...