söndag 3 juni 2012

Skalpelldansen av Jenny Milewski

Jag bara älskar när det dyker upp nya svenska skräckförfattare, stort Ajvide Lindqvist-fan som jag är. Och debutanten Jenny Milewski kan med rak rygg sälla sig till den lilla skara av riktigt bra skräckförfattare vi har här i Sverige. Skalpelldansen handlar om Jonas Lerman, framgångsrik splatterförfattare, som skriver böcker om den onde och blodtörstige kirurgen Carl Cederfeldt. Böckerna säljer som smör och även när Jonas skriver böcker som inte handlar kirurgen verkar fansen inte få nog. Utåt sett verkar han ha allt man kan önska sig. Privat funkar det inte riktigt lika bra. Jonas har skrivkramp och får inte ner ett ord på papper, det var länge sedan han kunde skriva. Pressen från fansen och förlaget blir hårdare och tyngre. Jonas psyke spelar honom spratt på spratt och verkligheten vacklar. Plötsligt verkar han befinna sig i något som skulle kunna vara en bok han själv skrivit. Och då är frågan om det är fakta eller fiktion det handlar om...

Jag tycker att Jenny Milewskis debut är riktigt, riktigt bra. Den är mycket skickligt skriven och metafiktionen är ett snilledrag från hennes sida. Det tar berättelsen till nya nivåer och gör så att det inte bara blir en skräckberättelse bland andra, istället blir det en unik bok. Den är fantastiskt beskriven och splatterscenerna finner inga gränser. Det sågas och karvas och huggs och dras och filas och gud vet vad och jag ser bilder på näthinnan som tagna ur filmer som t.ex Saw. Kanske inget för den med känslig mage eller så. I början av boken pendlar mina känslor för vår fiktiva splatterförfattare. Ena stunden gillar jag Jonas för att sedan inte alls vara på hans sida. För att till sist hålla mig till att jag gillar honom. Fast det är klart, mot slutet kan man verkligen inte vara säker på något... Och slutet sen, vilket slut! Jag måste be er alla att läsa Skalpelldansen, oavsett hur känsliga ni är. För en riktigt bra bok, det är det!Titel: Skalpelldansen
Författare: Jenny Milewski
Språk: Svenska
Sidor: 330
Genre: Skräck
Utgivningsår: 2012
Förlag: Telegram Förlag
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-86183-92-9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...