tisdag 8 maj 2012

Rör mig inte av Tahereh Mafi

Efter alldeles för lång väntan fick jag tillslut hem mitt recex och efter några timmars läsning var det över. Jag satt nästan som med andan i halsen, flämtandes och tänkte: det måste komma en till, det kan väl inte vara slut nu, det blir väl en trilogi eller nåt... Snälla!

Boken, som handlar om Juliette (en sjuttonårig tjej med en makalös X-MENsuperpower) och soldaten Adam, är en blandning mellan just X-Men, Hungerspelen och Twilight. Juliette har suttit inspärrad i 264 dagar på grund av sin förmåga. En förmåga som Juliette ser som en bestraffning, något djävulsk och hemskt. Men, som andra ser som en gåva och ett medel för makt. Frågan är bara hur hon ska komma undan de som inte vill henne väl...

Det är en ganska sorglig men fantastisk historia och som jag skriver här ovanför så måste det komma en fortsättning. Mafis debutroman är ett riktigt stark kort. Språket är vackert, näst intill poetiskt. Och efter att först ha varit något skeptiskt mot de överstrukna meningarna och orden som figurerar här och var så tycker jag nu att de ger än mer djup till berättelsen. Jag gillar också verkligen siffrornas betydelse i boken. Ett sätt för Juliette att ta kontroll och få lugn i sig. Sen måste jag bara fråga - är det nån här som har sett X-Men? Och läst den här boken? För ni vet i slutet av boken... jag ser ju bara nämnda film spelas upp på näthinnan och jag är övertygad om hur bra Rör mig inte! skulle göra sig på film!

Update: Nu har jag lekt detektiv och blivit varse att det kommer två uppföljare.

Något frustrerande är dock slutet. Inte för att det är något cliffhangerslut eller så. Mer för att jag får känslan att det verkligen kan hetta till i bok nummer två, på mer än ett sätt. Och då känns helt plötsligt ettan som en enda lång prolog. Och det vet jag inte om jag gillar. För första boken är ju ändå en viktig del med tanke på att man får reda på så mycket bakgrund. Sen är det ju också så befriande att läsa om annat än vampyrer och varulvar. Missförstå mig rätt - jag älskar mina vampyrböcker av alla de slag men en frisk fläkt är väl aldrig fel. Anyhoo - jag gillade verkligen Rör mig inte! och jag kan starkt rekommendera er att läsa den.



Titel: Rör mig inte!
Originaltitel: Shatter me
Författare: Tahereh Mafi
Språk: Svenska
Sidor: 304
Genre: Ungdomsroman, Övernaurligt, Crossover, Roman
Utgivningsår: 2012
Förlag: B. Wahlströms
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-32-16049-3

4 kommentarer:

 1. Åh är så himla sugen på att läsa den här boken! Men om den känns lite som en "lång prolog" så borde jag kanske vänta tills bok 2 kommit ut först ^^

  SvaraRadera
 2. Hejhej!
  Jag har glädjen att meddela att du har vunnit min Emily Brontë tävling! Maila mig din adress så postar jag fortare än vinden!

  SvaraRadera
 3. denhär boken är verkligen super bra! Jag längtar tills tvåan och trean kommer ut på svenska!

  Och denhär boken skulle verkligen bli en jätterbra film!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst skulle den bli riktigt bra som film!

   Radera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...