söndag 18 mars 2012

Klassisk betingning

En av de saker som verkligen fastnande under min studietid var uttrycket klassisk betingning och vad det innebär. I korta drag: belöna bra beteende, bestraffa dåligt. Sedan några veckor så kör jag klassisk betingning på mig själv. Och vad har det med bokbloggen att göra undrar ni. Jo det ska jag berätta. Jag håller som bekant på med projekt gå ner i vikt. Ett livslångt projekt känna det som och den här gången får det ta tid. Jag har hittills tappat nästan 15 kg och minst lika mycket ska bort. Men för att boosta mig själv så kör jag alltså med en variant av klassisk betingning. För varje halvkilo jag går ner får jag köpa en bok. Lyckas jag inte - inga nya böcker. Bu hu. Vilket alltså gör att jag har ganska bra fokus på att gå ner eftersom jag vill ha nya böcker. Vem vill inte det liksom? Så sedan projekt "minus på vågen, plus i bokhyllan" drog igång har jag gått ner 5 böcker i vikt. Det är inte illa. Senste tillskottet är på väg hem till mig från TBD, Island of lost girls av Jennifer McMahon. Jag har också som krav att jag måste beställa dem samma dag som jag har vägt mig, vilket är på måndagar*. Annars - no books. Det bästa av allt - jag har verkligen inte köpt en enda bok förutom de fem som jag gett mig själv lov att köpa.

Så nu vill jag ha era bästa tips på vilka böcker jag kan fylla min bokhylla med i takt med att kilona försvinner. Vad måste jag läsa? Vilka böcker måste jag ha? Vilka är era favoriter? Bring it!

*Nu ska jag villigt erkänna att morgondagens vägning antagligen inte kommer att resultera i några tillskott till bokhyllan. Trots några löparrundor och en relativt duktig vecka. Helgen har varit full av comfort food och gotte. Men man måste ju leva också ;-)

4 kommentarer:

 1. Vilket annorlunda bantningstips. Det skulle man kanske anamma, om inget annat funkar så borde ju hotet om att inte få köpa nya böcker öka motivationen :)

  SvaraRadera
 2. Bra idé, som dessutom går att utveckla. Typ att som straff för ej utförd viktnedgång SLÄNGA en favoritbok. Jag tror verkligen på det här med motivation!

  SvaraRadera
 3. Jag vet inte riktigt vad du gillar, men just nu har jag läst Jenny (av Sigrid Undset) och tyckte att den var riktigt bra. 112 år gammal, men bra. Och då borde den ju vara bra lika länge till, så den är en investering till bokhyllan :)

  SvaraRadera
 4. ÅH vilken utmärkt metod. Inga problem med motivering då :D

  The Shining!!! Ett måste i alla bokhyllor :D

  SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...