söndag 12 februari 2012

Världskrig Z av Max Brooks

Den engelska utgåvan, World War Z, har stått i min bokhylla ett tag och även om jag varit nyfiken på den så har det funnits andra läs som gått om i prioritet. Nu fick jag den svenska utgåvan, Världskrig Z, som recex från Modernista och då blev jag genast lässugen. 

Världskrig Z handlar om det stora kriget mellan människor och zombies. Vad som hände innan, under och efter. Men det är ingen klassisk roman. Den är uppbyggd av intervjuer med olika människor från hela världen som ger sin syn på allt som har hänt. De flesta som intervjuats har varit med aktivt i kriget på ett eller annat sätt: soldater, läkare, politiker och affärsmän. Jag har nog alltid trott att det skulle vara en "vanlig" zombieroman och blev först lite paff. Men det tog inte många sidor innan jag fick påminna mig om att det är skönlitteratur och inte verklighet. För det är där man hamnar. Intervjuerna är så skickligt skrivna att man dras med och får svårt att skilja mellan fakta och fiktion. Brooks går verkligen in i de olika rollerna och ser kriget från de olika vinklarna. Det skulle verkligen kunna vara en bok om något som vi alla var med om för tio år sedan. Jag är djupt imponerad. Som så ofta när det handlar om varelser med Z så är en stor del av språket fullt av militära termer och det namedroppas vapen, fordon och annat militärt. Men det känns helt naturlig. Även om jag egentligen inte vet vad en SSV-33:a är (jag tackar och bockar för fotnoterna). Och det bästa av allt - det figurerar en hel del smarta, bildade kvinnor i boken. Sånt gillar vi!

Om jag ska komma på ett litet minus så är jag inte så förtjust i omlsaget. Njae, då gillar jag den engelska förlagan bättre med vit botten och röd text lite sådär på sniskan. Om man bortser från denna petitess så är det en skitbra bok. Riktigt välskriven. Intressant. Det går inte att lägga ifrån sig den. Åh vad jag skulle önska en variant där jag kan få fler civila ögonblicksskildringar och mindre militär. För jag vill ha mer och då gärna från ännu fler synvinklar. Jag vill för övrigt avsluta det här inlägget med att skicka er vidare till min idol inom mer eller mindre nödvändigt vetande när det kommer till zombies - Swedish Zombie - för ett välskrivet och intressant inlägg om Världskrig Z.


Titel: Världskrig Z
Originaltitel: World War Z

Författare: Max Brooks
Språk: 
Svenska
Originalspråk: Engelska

Sidor: 417
Genre: Fiktiv fakta
Utgivningsår: 2011
Förlag: Modernista
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-86629-26-712 kommentarer:

 1. Har aldrig tidigare tänkt på att det finns en genre som heter Fiktiv fakta...lite kul och paradoxalt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den genren har jag nog hittat på själv... ;-)

   Radera
  2. Tur du stod ut med den militära jargongen. En zombocalyps skulle nog medföra en hel del militära aktiviteter.
   "Fiktiv fakta" var en bra term.

   Vilken blir nästa zombiebok, Tess? =P

   Radera
 2. I think it will be more complete if you add some topics to this article. I have these types of articles on my blog.
  메이저놀이터

  SvaraRadera
 3. First of all, thank you for your post. keonhacai Your posts are neatly organized with the information I want, so there are plenty of resources to reference. I bookmark this site and will find your posts frequently in the future. Thanks again ^^

  SvaraRadera
 4. As soon as I noticed this internet site I went on reddit to share some of the love with them. 먹튀

  SvaraRadera
 5. Your explanation is organized very easy to understand!!! I understood at once. Could you please post about 사설토토 ?? Please!!

  SvaraRadera
 6. Your discussion was very interesting. However, I would like to discuss this topic further. It can be well described as a taboo topic, but it's usually too little for people to talk about it. Cheers 바카라검증

  SvaraRadera
 7. Hello! Nice to meet you, I say . The name of the community I run is 먹튀검증사이트, and the community I run contains articles similar to your blog. If you have time, I would be very grateful if you visit my site .

  SvaraRadera
 8. As the Internet develops further in the future, I think we need to collect materials that people might be interested in. Among the data to be collected, your 메가슬롯 will also be included.

  SvaraRadera
 9. Do you like the kind of articles related to 메이저놀이터 If someone asks, they'll say they like related articles like yours. I think the same thing. Related articles are you the best.

  SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...