måndag 5 december 2011

Om ung död...

Jag har på senaste tiden läst tre skildringar om unga som dör. Tre väldigt olika skildringar där två av dem handlar om att ta sitt eget liv. Men i vilket fall som helst är det tragiskt när unga människor dör. Särskilt tragiskt blir det när de känner behovet av att avsluta sitt eget liv. Vad kan driva en människa att gå så långt?

Först ut är Ester Roxbergs Antiloper. En mycket fin skildring av en vänskap mellan två tjejer, Astrid och Ellen, där man sakta men säkert förstår vart det barkar hän. De har alltid delat allt och är bästa vänner. För evigt. Men Ellen blir allt mer innestängd och får aldrig riktigt fram vad det är som tynger henne. Hon ger Astrid a men inte b. Hon ger ett finger eller två men låter aldrig Astrid få hela armen. Hon släpper helt enkelt inte in. Någon. 

Boken är fantastiskt vackert skriven och har ett driv som gör att det inte går att lägga ifrån sig den förrän man läst ut den. Och då. Tomhet. Sorg. Tårar. Skräck. Den här boken frigör så många tankar. Jag blir alldeles matt. Men den är så bra. Och tänkvärd. Och bra.

Titel: Antiloper
Författare: Ester Roxberg
Språk: Svenska
Sidor: 215
Genre: Ungdomsroman, Roman
Utgivningsår: 2011
Förlag: X Publishing
Format: Danskt band
ISBN: 978-91-85763-21-4
Nästa skildring är Tretton skäl varför av Jay Asher. Några timmars intensiv läsning om vaför Hannah Baker tog sitt liv. Clay får ett paket på posten innehållandes 13 kasettband. Det visar sig vara Hannah Baker, som precis tagit sitt liv, som skickat dem. Skälet: att berätta vad och vilka som fick henne att ta sitt liv. Alla personer som på något sätt finns med på banden kommer att lyssna på dem. Och Clay är en av dem...

Åh vilken bok. Alltså, man dras med i det som Hannah berättar på banden, lider med henne genomlider allt hon var med om fram till hennes död. Samtidigt får man följa Clay och hur han hanterar all den information som han får genom att lyssna på banden. Läs den. Nej men verkligen, läs den!

Titel: Tretton skäl vaför
Originaltitel: Thirteen reasons why
Författare: Jay Asher
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 302
Genre: Ungdomsroman, Roman
Utgivningsår: 2011
Förlag: Pocketförlaget
Format: Pocket
ISBN: 978-91-86675-18-9Tredje och sista gråtfesten är Innan jag dör av Jenny Downham. Tessa är 16 år gammal och döende i leukemi. Hon bestämmer sig för att göra en lista med saker som hon vill, nej måste uppleva innan hon dör. Saker som bryta mot lagen, dricka alkohol, ha sex och bli kär. Hon betar av listan och helt plötsligt har hon gjort allt det där. Hon älskar och blir älskad. Av en kille, en pojkvän. Hennes pojkvän. Och nu ska hon alltså dö.

Tessa är så modig, så stark. Det är nog så jag tänker att många sjuka och döende barn och ungdomar är. Blir. Starkare och klokare än de vuxna som går under av sorg. Hennes pappa är underbar, på sitt sätt. Mamman också, som hon kommer närmare och närmare ju klarare döden blir. Och Adam. Vilken kille! De sista sidorna i boken är fragmentariska och det är svårt, eller rättare sagt omöjligt att inte ryckas med. Tårar rullar ner för kinderna och jag kan inte hjälpa att tänka på mina egna barn. Friska och fina. Och hur bräckligt livet är. Och hur viktigt det är att älska, leva och vara här och nu. 

En ögonöppnare på många sätt. Missa inte Innan jag dör... Jag köpte min på Tradera för 1 kr + frakt för den verkar vara definitivt slut på förlag. Men den är värd att leta efter. Det lovar jag.
Titel: Innan jag dör
Originaltitel: Before I die
Författare: Jenny Downham
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 305
Genre: Ungdomsroman, Roman
Utgivningsår: 2008
Förlag: Pocketförlaget
Format: Pocket
ISBN: 978-91-86067-14-4


4 kommentarer:

 1. En sorglig lista...men de verkar bra!

  SvaraRadera
 2. Tror jag kommenterade det du skrivit om Innan jag dör på Bokmässans community också?

  Hursom, har läst både Tretton skäl varför och Innan jag dör, och de är så himla bra. Blir ju glad nu över att jag har den i min ägo, eftersom du skrivit att den är svår att få tag på :)

  SvaraRadera
 3. Vilka sorgliga böcker! Men åh, vad bra de verkar. Vill läsa dem alla tre på en gång nu!

  SvaraRadera
 4. Innan jag dör är helt fantastisk. Jag kände inte alls för den i början, men ju längre jag kom desto mer greps jag av berättelsen. Den sista tredjedelen av boken rullade tårarna och jag grät för att livet kan vara så orättvist och så kort. Måste läsa de andra du tipsade om också. Tungt ämne, men å andra sidan finns det inget bättre än en bok som verkligen berör.

  SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...