måndag 3 oktober 2011

Spelreglerna av Jonas Karlsson

Jag. Älskar. Jonas. Karlsson.

Spelreglerna.

Så. Bra.


Jomenvisst ser ni! De är skitbra. Jag har haft för mig att jag inte riktigt är någon novellperson. Snarare romanperson deluxe. Men det är fel. Jag har haft så fel. Noveller är mitt rätta element. Det går undan men de sitter oftast kvar. Och så är det med Jonas Karlssons novellsamling Spelreglerna. De fastnar. De är välgenomtänkta, välskrivna och väldisponerade. Min favorit är den längsta novellen, Fakturan, där Karlsson via en berättelse om en man som får en hutlös faktura för sitt livs kostnader, flirtar med den stela byråkratin som man ofta kan träffa på när man måste kontakta någon svensk myndighet*. Men också ironin i vårt samhälle idag där allt kostar på. "Du trodde väl inte att allt skulle vara gratis" får han höra när han ringer och frågar myndigheterna om fakturan. "Saker som lycka och solljus kan ju inte vara gratis" får han till svar. För varje gång han överklagar eller vill göra tillägg i försök att få ner kostnaderna, stiger de istället.

Jag tycker verkligen om dem och känner redan ett omläsningssug... Jag som aldrig läser om. Det är fint betyg det!


 
Titel: Spelreglerna
Författare: Jonas Karlsson
Språk: Svenska
Sidor: 183
Genre: Novellsamling
Utgivningsår: 2011
Förlag: Wahlström & Widstrand
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-46-22111-1


*Som t.ex. mannen i norra Sverige som måste åka lång väg vartannat eller så år för att bevisa för Försäkringskassan att han fortfarande har ett bortamputerat ben...?!

1 kommentar:

  1. Åh, jag blev lite sugen på Jonas Karlsson (hans böcker alltså!) efter intervjun i Vi Läser. Han verkar så fin.

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...